Incompetența voastră ne costă viața. Plecați acasă!

Dacă ar ține puțin cu țara asta, guvernul Orban și-ar anunța demisia și ar face loc unor profesioniști la conducerea țării. Profesioniști fără culoare politică, care să aibă susținere necondiționată în Parlament și care să inspire încredere oamenilor.

Avem nevoie de profesioniști în conducerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență și de buni comunicatori. Acum frâiele sunt la ministrul de Interne, Marcel Vela, care e praf și vedem asta în fiecare ieșire publică pe care o are. Un ministru care ia decizii bâlbâite, care dă o ordonanță militară cu recomandări, apoi dă una cu ordine imprecise, apoi vine cu precizări la ordine, cu rectificări, cu completări, de nu mai înțelege nimeni nimic. Nu uită însă în fiecare apariție publică să îi mulțumească președintelui Iohannis și premierului Orban, de parcă fundurile lor nu ar rezista nepupate pe perioada stării de urgență. Și nu uită nici să se laude singur că a făcut treabă bună până acum, de parcă nu am trăi toți în aceeași țară și nu am vedea ce se întâmplă în spitale, în centrele de carantină, la graniță, pe străzi și așa mai departe.

Pe parte economică, aceeași bâlbâială. Ordonanța cu amânarea ratelor la bănci a fost blocată fix de guvern înainte de publicarea în Monitorul Oficial, ca să dea alta a doua zi. Spun că dau șomajul tehnic firmelor pe încredere, în baza unor solicitări simple. Mă gândesc că spun prostii, pentru că nu zice nimeni să ceară milioane de hârtii firmelor, dar verificări în bazele de date pe care se presupune că statul le are pot fi făcute. Pentru că nu ar fi normal ca banii de la buget să ajungă în perioada asta la tot felul de escroci. Firmele nu au încredere în legile date de ei, așa că multe au trimis oamenii acasă de tot.

Din punct de vedere administrativ, guvernanții sunt la fel de praf. Au impus primarilor să pună rezervoare cu dezinfectant în scrările de bloc. Termen de implementare a măsurii, nici 48 de ore. Efectul? Prețurile la furnizori au explodat, pentru că nu erau pe piață atâtea sute de mii de rezervoare ca să poată toți primarii să respecte legea. Dar, ne spune Iohannis, legea se aplică, nu se discută. Un răspuns pe care îl dai când nu ai răspunsuri, de fapt.

Despre protejarea locurilor de muncă, ce să mai vorbim? Firmele mari vor putea beneficia de șomajul tehnic pentru angajați, dar firmele mici au preferat deja să concedieze. În primele săptămâni de criză, oamenii și firmele au mai avut rezerve, dar după două-trei luni o să vedem situații dramatice. Și vom deconta bâlbele de astăzi ale guvernanților și banii cheltuiți aiurea.

Și, dacă tot vorbim de bani risipiți, să reținem că statul decontează cu 230 de lei camera pentru carantină. Atunci când închiriezi hoteluri întregi, poți obține un preț mult mai bun, mai ales că turiști nu mai sunt și oricum nu este sezon. Dar, statul preferă să fie generos și probabil că vom afla peste un an - doi de la procurori de ce.

Suntem în plină pandemie și cea mai mare bulversare o vedem în spitale. Avem medici și asistenți medicali speriați, care nu au curajul să se apropie de pacienți. De ce? Și pentru că nu au echipamente, dar și pentru că nu li s-au comunicat niște lucruri cât de cât clare, niște proceduri. Unii refuză pacienții, dar și pentru că nu au aparatură și știu că nu îi pot salva. Armata medicilor nu este bine condusă, iar asta produce victime atât în rândul lor, cât și al pacienților. Cine știe să se organizeze pe plan local, se descurcă, cine nu, ajunge în statistici. Totuși, să vedem zilnic atâția pacienți care spun că nu sunt tratați, atâtea cadre medicale care spun că nu au echipamente de protecție, atâtea gravide care nu înțeleg de ce s-au închis maternitățile și care nu știu unde și cu ce medic vor naște, atâția oameni diagnosticați cu Covid-19 abia după ce au murit, atâția medici care cer în zadar să fie testați și să nu avem o comunicare coerentă de la autorități pe aceste probleme... Grupul de Comunicare Strategică trebuie să ne ofere mai mult decât cifre, dacă înseamnă ceva și cuvântul “strategică” din această titulatură.

Din actualul guvern, singurul care tace și face pare a fi minisrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, și parcă are o oarece coerență și ministrul Economiei, Virgil Popescu. Bine intenționată dar uneori confuză pare a fi și Violeta Alexandru, ministrul Muncii, restul ori nu există ori mai bine nu ar exista.

Bătălia asta care urmează cu Covid-19 ar putea dura câteva luni sau câțiva ani. Criza economică o să vină peste criza din sănătate, dacă bătălia va fi lungă o să vedem multă sărăcie și violență în jur. Țara asta are nevoie să fie condusă, dar nu de lăutari. Dacă țineți puțin la țara asta, lăsați profesioniștii să vină la butoane. Pe timp de pace aceștia oricum își vor vedea de treabă și o să puteți voi, politicienii, să veniți din nou la ciolan. Incompetența voastră însă ne costă viața. Plecați acasă!

Vizualizări: 6,373

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: