Medici și un fel de medici

Medicii sunt cea mai importantă resursă pe care o are România în lupta cu acest Covid-19, care va face ravagii și în țara noastră în următoarea perioadă. Trebuie să fie puternici, trebuie să aibă echipamente de protecție. Am urmărit mărturiile unor medici din Italia și Spania, care au văzut deja Iadul. Au fost puși în situația de a constata zeci de decese pe zi într-un spital, de multe ori și ei cu niște saci de gunoi pe ei în loc de combinezoane. Bănuiesc că, după ce va trece această pandemie, mulți dintre ei vor rămâne cu traume, autoritățile îi vor uita, timp în care viața multora dintre noi va merge mai departe.

Nu există pe lume atâtea mulțumiri și atâta recunoștință cât ar merita astfel de medici și câte vor merita și medicii români, după Iadul cu care se vor confrunta și ei în câteva săptămâni.

Este important ca atât ei, cât și oamenii de rând, să pună presiune pe autorități, pentru a asigura echipamentele de protecție. Cu cât mai mare presiunea în aceste zile în care se mai poate face câte ceva, cu atât mai bine.

Dar, ceea ce se întâmplă în unele spitale este halucinant. Mai multe cadre medicale din secția de Terapie intensivă a Spitalului din Orăștie au demisionat luni. Un medic, cinci asistente și cinci infirmiere. S-a mai întâmplat asta și la Mioveni. Păi dacă au dat bir cu fugiții acum, când situația este gravă, ce ar fi făcut atunci când va deveni dramatică? Oare acești oameni au făcut meseria asta doar pentru bani? Salvarea unor vieți nu înseamnă nimic pentru ei? Da, să facă scandal, să ceară echipamente, dar să fugă...

Acum, ca să spunem drept, cel puțin la nivel de asistenți medicali și infirmieri, sunt foarte multe angajări în România făcute pe bani. Sunt niște oameni cu unele cunoștințe elementare, care și-au cumpărat posturile și scopul lor la serviciu este să își recupereze banii și mult mai mult decât atât. Da, ei ar trebui să demisioneze, că nici nu vor fi utili și nici nu o să primească șpăgi de la bieții oameni care vor ajunge în spitale cu Covid-19.

Am mai văzut o atitudine de neacceptat la unele cadre medicale. Reacții de genul: de ce să îi aducă în spitalul nostru și nu în spitalul celălalt, de ce pe secția mea și nu pe secția colegului. A fost un caz în Gorj cu o femeie ajunsă într-un spital cu puțină febră și nu i-au dat nici măcar un pahar cu apă, de frică. Au trimis-o la Târgu Jiu, să scape. Și biata femeie nu avea nimic grav, dar a fost tratată ca o ciumată.

Să sperăm însă că acestea sunt doar cazuri izolate. Pentru că vedem și medici de la Iași plecați să muncească în spitalul carantinat de la Suceava fără să fie obligați să facă asta, vedem și oameni care lucrează câte două schimburi pe fiecare zi pentru a prelucra mai multe teste, vedem și medici care intră în luptă cu mâinile goale, încercând să se gândească mai întâi la pacienți și apoi la viața pe care o au și pe care s-ar putea să piardă. Pentru că în lume sunt deja zeci sau sute de medici care și-au pierdut viața în această luptă cu Covid-19.

Nici asta nu este bine, avem nevoie de eroi, dar am vrea eroi care să supraviețuiască acestui cumplit război care va urma.

Galerie foto


Vizualizări: 1,752

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: