Cetăţean de onoare la Tg Jiu, cu probleme penale la Bucureşti

Unul dintre primii cetăţeni de onoare pe care municipiul Târgu Jiu i-a declarat după 1989 are, de ieri, probleme definitive în cazier, o instanţă de judecată emiţând o sentinţă de condamnare care nu mai poate fi modificată. Medicul chirurg Şerban Brădişteanu a fost trimis în judecată în dosarul în care Direcţia Naţională Anticorupţie îl acuză că a încercat să îl favorizeze pe fostul premier Adrian Năstase în momentul în care acesta a vrut să îşi pună capăt zilelor. Năstase urma să meargă la închisoare în urma unei condamnări definitive privative de libertate și a încercat să evite pușcăria prin sinucidere, ulterior el fiind transportat la spital, unde a fost preluat de medicul Brădișteanu.

Vestitul chirurg a decis că fostul premier are nevoie de o intervenție chirurgicală, dar procurorii DNA au întrebat și alți medici în legătură cu această decizie și au ajuns la concluzia că, de fapt, Brădișteanu a încercat să îl ajute pe Năstase să nu ajungă prea curând în spatele gratiilor. "În condiţiile în care Adrian Năstase şi-a provocat leziuni prin împuşcare, acesta a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti şi, cu această ocazie, inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru, prin atitudinea sa, a încercat zădărnicirea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei privindu-l pe Năstase Adrian. În continuare, deşi nu a făcut nicio menţiune cu privire la necesitatea unei intervenţii chirurgicale cardiovasculare în fişa medicală a persoanei condamnate, inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru şi-a arogat fără drept calitatea de a emite opiniile oficiale ale spitalului, a preluat controlul asupra comunicării publice şi a transmis că persoana condamnată are şi alte afecţiuni medicale, care, în realitate, erau secundare celor urgente gestionate deja de un alt medic", au precizat procurorii în rechizitoriul trimis instanței.

Inițial, cu un an în urmă, Înalta Curte de Casație și Justiție nu l-a găsit vinovat pe medicul cu origini în Gorj, dar sentința a fost atacată cu apel și a ajuns pe masa unui complet din cinci judecători, Brădișteanu fiind în trecut și senator al României.  Doi dintre judecători l-au achitat pe acesta, dar ceilalți trei au fost de părere că el trebuie condamnat și, ca atare, au decis ca medicul să fie pedepsit cu un an de închisoare cu suspendare. Condamnarea vine și pe fondul acuzațiilor conform cărora medicul ar fi refuzat să comunice oficialilor Poliției dacă Adrian Năstase putea fi încarcerat sau nu, fostul premier tot ajungând în cele din urmă în spatele gratiilor. În ceea ce-l privește pe Șerban Brădișteanu, acesta a fost declarat cetățean de onoare al municipiului Târgu Jiu în noiembrie 1999, el fiind singurul dintre personalitățile care au primit acest titlu care are o condamnare definitivă. Un al doilea cetățean de onoare care este în prezent în faza de judecată cu dosarul său este fostul președinte de la Pandurii, Marin Condescu primind titlul respectiv în 2005, alături de fostul antrenor al echipei, Emil Săndoi. La vremea respectivă autoritățile locale le recunoșteau în acest fel meritele celor doi în promovarea echipei în prima ligă a fotbalului românesc.

Vizualizări: 172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: