Cine deține palmaresul echipei Pandurii Târgu Jiu

Intrarea în faliment a echipei Pandurii ridică o întrebare cu care s-au confruntat și alte cluburi care s-au desființat. Situația nu poate fi însă diferită de cazurile celebre din fotbalul românesc, certitudinea actuală fiind că cine deține marca nu moștenește automat și palmaresul.

În cazul echipei Pandurii nu este vorba de un palmares impresionant, nefiind vorba de titluri sau alte trofee importante, o singură cupă existând în vitrina clubului, cea oferită de FRF pentru titlul de vicecampioană a României în anul 2012. Performanța cea mai mare a echipai Panduri rămâne însă calificarea în grupele Europa League, ediția 2012 – 2013. Anterior promovării în Liga 1, din anul 2005, se poate vorbi doar de promovările anterioare, în Liga 3 și apoi Liga 2.

Dacă marca, în cazul unui club de fotbal, este un bun transmisibil, având rol de protecție din punct de vedere comercial, palmaresul reprezintă istoria acelei echipe și numai cel ce a făurit-o o poate revendica.

Pe acest principiu s-au bazat instanțele care au decis că palmaresul celor de la Steaua Bucureşti, de după anul 2003, când echipa a fost preluată de Gigi Becali de la Armată, nu poate fi revendicat de CSA Steaua. ”Decizia din apel a fost favorabilă FCSB, în sensul că instanța a constatat că palmaresul echipei Steaua după anul 2003 nu aparține CSA, iar actuala echipă de fotbal a Armatei nu este continuatoarea echipei istorice Steaua București”, spunea anul trecut avocatul celor de la FCSB, Adrian Căvescu care a făcut recurs apoi pentru palmaresul din perioada 1998 – 2003, din perioada în care echipa era patronată de Viorel Păunescu, deoarece echipa lui Gigi Becali a fost continuatoare a fostei echipe Steaua din acea perioadă.

Curtea de Apel București a decis anul trecut că doar palmaresul pentru perioada 1947-1998 revine clubului CSA Steaua.

Un caz similar a fost cel al CSU Craiova club care revendica în instanță palmaresul Universității Craiova, dar acesta nu i-a fost atribuit pentru că actualul club pe care funcționează echipa Universitatea Craiova nu exista în perioada pentru care revendica palmaresul și nu poate dovedi că este continuatoarea acelei echipe. Curtea de Apel Timişoara a decis în acest caz în 2021 că echipa din Liga 1 CS Universitatea Craiova nu continuă tradiţia echipei de fotbal Universitatea Craiova.

Galerie foto



Vizualizări: 1,899

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: