Cine îi minte pe mineri?

Ion Călinoiu spunea ieri că nu este o pierdere pentru mineri că lucrează patru zile pe săptămână, deoarece vor veni şi timpuri în care vor lucra şase, aşa că se compensează. Laurenţiu Ciurel le-a spus clar că patru zile muncesc, patru zile vor fi plătiţi. Ba mai mult, trei mii de angajaţi ai CE Oltenia vor trece cât de curând la program part-time, adică vor fi chemaţi la serviciu doar când va fi nevoie. Cine a minţit? Nici nu contează, pentru că lanţul minciunilor e lung.

Chiar dacă Ion Călinoiu a încercat să îndulcească măsurile dure anunţate de Laurenţiu Ciurel, trebuie să îi recunoaştem un merit. În ultimele luni a spus câteva adevăruri care păreau glume la acea vreme. Prin februarie parcă, le-a cerut minerilor şi energeticienilor să facă un exerciţiu de imaginaţie: cum ar fi să trăiască din salarii de o mie de lei? Nu s-a ajuns încă până acolo, deşi mulţi care aveau salarii cu 2 în faţă, acum le au cu 1. Mai mult, o zi pe săptămână fără plată înseamnă o reducere de încă 20% la salariu, astfel că ceea ce părea a fi imaginaţie bogată a unui lider politic al puterii este aproape realitate.

Un alt adevăr cu care ne-a lovit Călinoiu zilele trecute este acela că societatea CE Oltenia mai are bani doar pentru o lună. Având în vedere că parţial a confirmat şi directorul Ciurel, probabil că este încă un coşmar devenit realitate.

Ce mă deranjează în ultima vreme este tupeul cu care Ciurel şi Călinoiu (se) mint că minerii şi energeticienii sunt manipulaţi de sindicaliştii îmbuibaţi, cărora li s-au tăiat privilegiile, că în realitate nu au motive să protesteze. Că liderii de sindicat aveau prea mult sunt de acord, că li s-au tăiat tot felul de privilegii este foarte bine. Cineva trebuia să o facă mai demult şi Ciurel merită felicitări. Până la un punct însă, până la a încerca să distrugă mişcarea sindicală.

Minerii şi energeticienii nu pot fi manipulaţi. Ei văd cu ochii lor că nu au mai nimic de lucru de luni bune, ştiu că ziua în care nu-şi vor mai lua deloc salariile nu este aşa departe. Ei văd că li se taie în fiecare lună din drepturi şi din salarii. Aşa că orice alte interese s-ar ascunde în spatele liderilor de sindicat, protestele minerilor şi energeticienilor sunt cât se poate de îndreptăţite. Oamenii trebuie să iasă în stradă şi să pună punctul pe „i”. Ciurel şi echipa lui trebuie să demisioneze, pentru că şi-au demonstrat cu vârf şi îndesat incapacitatea managerială. Mai mult, Ciurel nici măcar nu vorbeşte public de creşterea vânzărilor de energie pentru evitarea insolvenţei, ci vede ca măsuri doar reducerea salariilor şi concedierile.

Vizualizări: 228

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: