Boza: Exclus să mărim salariile! Negocierile, aproape de final. Ce s-a obținut!

„Nu vom majora salariile“, a declarat managerul CE Oltenia, Sorinel Boza. Acesta spune că a propus sindicatelor niște bonusuri, dar nu acceptă măriri salariale. O nouă ședință a comisiei de negociere a Contractului Colectiv de Muncă a avut loc joi. Sindicaliștii şi administrația CE Oltenia au stabilit ca luni să fie ultima şedinţă a comisiei de negociere a CCM. În urma discuțiilor, administrația a acceptat sa plătească trei prime de câte 950 de lei, tichete de masă de 15 lei şi să acorde o zi liberă de ziua de naştere a salariului. De asemenea, există posibilitatea ca actualul CCM să fie prelungit, dar cu aceste modificări.

 La negocierile salariale pe următorii ani, administrația CE Oltenia a propus beneficii de 2.400 de lei pe an/salariat. „Măriri salariale este exclus. Nu am voie legal. Tot ce vor primi angajații noștri vor fi aceste beneficii, un câștig în buzunarul fiecăruia, dar mărire salarială nu am voie. Să citească legea, nu am voie, ai minim doi ani pe pierdere, această cheltuială cu salariile este blocată“. Sorin Boza a mai spus că nu se va mai da nici cota de combustibil, argumentând că cei mai mulți salariați nu sunt interesați de cărbunele în natură. Cine vrea cărbune, să cumpere la prețul de producție, mai spune Boza.

Plata, în funcţie de performanţă

Directorul a mai spus că de la anul vrea să implementeze o metodă de plată în funcție de performanță. „Am propus, să vedem dacă se va și valida. De la anul vreau să creăm partea variabilă. Omul să aibă un salariu fix și unul variabil, în funcție de performanță și indicatorii unității respective. Vom crea competiții între unități. În minerit, dacă punem trei indicatori: accidente de muncă zero, plan de producție 24 de mii de tone pe săptămână, dacă am realizat 260 de mii de tone, e un câștig, iar al treilea indicator consumul. Va fi un bonus pe carieră și dacă se îndeplinesc aceste valori, mai iei 3 la sută sau 5 la sută în plus“, a explicat Boza, la Tele 3.

Plata salariaților în funcție de performanța directorului a mai fost și altădată, când de la fondul de salarii a fost retrasă suma de 100 de milioane de lei care a fost pusă în pachete de performanță.  

UPDATE

Potrivit unor surse sindicale,  la negocierile pentru noul CCM, Directoratul a propus prelungirea actualului CCM până la data de 31 martie 2018, cu următoarele bonusuri: sâmbetele și duminicile să fie plătite în mod egal cu 1+87,5%; prime de 950 de lei, tichete de masă de 15 lei cu 1 aprilie 2017, cota de cărbune 500 lei si zua de naștere, zi liberă plătită. 

Federațiile Univers, Energetica și Petrom au fost de acord cu acest protocol, dar liderii FNME au refuzat, cerând și un voucher de vacanță si un fond pentru avansare promovare, care să reducă discrepantele între salariați. 

Următoarea ședință va fi luni 13 martie de la ora 10.30.

Vizualizări: 9,606

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: