Ciobanii au rămas cu mieii nevânduți

Prețurile mari și banii tot mai puțini în portofel i-au făcut pe mulți gorjeni să renunțe la carnea de miel pentru masa de Paște. Vânzările merg greoi în târgurile de miei din județul Gorj. În cele trei centre din Motru, Tismana și Novaci, mieii sacrificați în aceste zile pot fi numărați pe degete. Pe platforma din Târgu Jiu, s-au sacrificat doar câteva zeci de miei în comparație cu anii trecuți când erau tăiați mii de miei, de Paște.

Ciobanii au mai tăiat din preț ca să-și vândă carnea. Și speră să mai vină clienți măcar în ultima zi. Sâmbătă, târgul de miei de pe digul Jiului va fi deschis până la orele prânzului.

“Oamenii nu au bani. Mulți vin, întreabă și pleacă. Noi înțelegem că nu mai are lumea bani și ar vrea să fie prețurile mai mici. Dacă am lua și noi porumbul mai ieftin, e 66 de lei sacul. Nu ne ajunge decât la 20-30 de oi într-o zi. Am fi vrut și noi să dăm mai ieftin mielul”, a spus un cioban.  „Gazul, porumbul, curentul, tot costă mai mult. Au mai luat oamenii, dar puțin. Nu știu dacă mai scoatem cheltuiala”, a spus un alt comerciant.

Prețul pentru un kilogram de carne de miel a scăzut până la 40 de lei. În magazine, costă mai mult.

Tocmai pentru că nu este cerere, ciobanii riscă să rămână cu mare parte din marfă nevândută. „În anul 2020, s-au sacrificat în jur de cinci mii. Peste trei mii, s-au sacrificat la Târgu Jiu. Anul acesta, vor fi sacrificați mai puțini miei din cauza prețului care se practică în acest moment. Probabil că oamenii se vor lăsa pe ultima zi, sâmbătă, când va fi program între 7 și 12”, a declarat Sorin Ștefănescu, directorul Direcției Sanitar Veterinare Gorj. 

Vizualizări: 28,353

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: