Ciobanii cer 30 de lei pentru un kilogram de carne de miel

Sezonul tăierii mieilor, care începe în aceste zile, nu va fi unul profitabil pentru ciobanii gorjeni. Crescătorii de ovine spun că pentru a-şi recupera pierderile financiare, după o iarnă lungă şi o primăvară ploioasă, ar trebui să vândă carnea de miel cu 30 de lei/kilogramul. Cu toate acestea, sunt conştienţi de faptul că nu vor putea vinde mai mult de 23-24 de lei/kilogram din cauză că posibilităţile materiale ale cumpărătorilor sunt din ce în ce mai reduse. Marii crescătorii de ovine sunt hotărâţi să nu iese cu miei pe piaţă întrucât au promisiuni că se vor debloca exporturile în ţările arabe, imediat după Paşti.

Direcţia Sanitar-Veterinară Gorj a autorizat trei puncte temporare de sacrificare a mieilor. Este vorba despre pieţele din Novaci şi Târgu Jiu (Târgul Litovoi) şi un abator din Motru. Vânzarea a mers ieri foarte bine în pieţe. „Pentru acest an, am autorizat trei puncte de sacrificare a mieilor în Târgu Jiu, Motru şi Novaci. Anul trecut a fost avizat şi oraşul Rovinari, însă aici nu s-au făcut sacrificări deşi în zonă erau 2-3 mari crescători de ovine. Probabil, oamenii au cumpărat miei direct de la stână. De regulă, în Piaţa Litovoi comerţul intens se desfăşoară în zilele de miercuri, joi şi vineri. Judeţul nostru poate să asigure până la 30.000 de miei, însă foarte mulţi cred că vor fi cumpăraţi direct de la stână. Estimăm, că în cele puncte autorizate vor fi sacrificaţi aproximativ 4000-5000 de miei”, a declarat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj.

Medicii veterinari dau asigurări că toţi mieii din Gorj sunt clinic sănătoşi. „Am verificat turmele din judeţul Gorj. Toţi mieii sunt clinic sănătoşi. Recomandăm cetăţenilor să nu cumpere decât mieii care au ştampila DSV”, a mai precizat Ion Iliuţă.

Marii crescătorii îşi păstrează mieii pentru export

Din cauza iernii lungi şi a primăverii ploioase, fermierii au avut costuri foarte mari cu întreţinerea animalelor. Ciobanii spun că în acest sezon vor înregistra pierderi foarte mari întrucât nu vor putea să-şi vândă mieii la un preţ care să le acopere cheltuielile. „Anul aceasta, crescătorii de ovine vor avea multă pagubă. Pentru a-şi acoperi cheltuielile carnea de miel ar trebui să se vândă cu 30 de lei/kilogram. Totuşi, preţul va fi mult mai mic din cauză că oamenii nu au bani pentru a oferi acest preţ. Cred că mai mult de 23-24 de lei/kg de carne de miel nu se va putea cere. În viu, cred că mieii se vor vinde undeva la 10 lei/kilogram”, a declarat Ion Cherciu, preşedintele Asociaţiei crescătorilor de ovine şi caprine Gorj.

Cherciu a mai precizat că foarte mulţi ciobani îşi vor păstra mieii pentru export întrucât sunt semnale că vor fi debocate exporturile către ţările arabe, imediat după Paşti. „Pe piaţă, nu vor ieşi cu miei decât crescătorii de ovine mici şi mijlocii. Crescătorii mari îşi vor păstra mieii până la deblocarea exporturilor. „În urma unei întâlniri, de la nivel naţional, Ministrul Agriculturii a promis că va merge în Turcia după Paşti pentru a face demersuri în vederea deblocării exporturilor către ţările arabe. Din cauza embargoului impus de Turcia nu mai putem tranzita Turcia cu mieii din România. Sperăm să se rezolve această situaţie cât mai repede întrucât încă de anul trecut ne ţin blocaţi”, a mai precizat Ion Cherciu.

AMENZI

Conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare spune că vor fi monitorizate zonele în care pot apărea persoane care să comercializeze miei. “Vom monitoriza toate zonele sensibile. Persoanele care vând miei în alte locuri decât cele autorizate riscă amenzi cuprinse între 20-100 de milioane de lei vechi”, a declarat Iliuţă.

Vizualizări: 169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: