Ciolacu despre starea monumentelor istorice din Gorj

Zeci de monumente istorice se află într-o stare avansată de degradare. Conducerea Direcţiei de Cultură Gorj acuză autorităţile locale de dezinteres. Directorul Pompiliu Ciolacu consideră că una dintre cauzele care duce la abandonarea monumentelor istorice o constituie imposibilitatea primăriilor de a identifica proprietarii. Monumentele istorice ar putea fi reabilitate pe fonduri europene.

Reporter: Care este starea monumentelor istorice din Gorj la ora actuală?
Pompiliu Ciolacu: La această oră, în judeţul Gorj, sunt 501 monumente istorice şi 87 de situri arheologice. Unele dintre ele sunt într-o stare avansată de degradare şi sperăm ca, în următoarea perioadă, autorităţile locale, proprietarii şi toţi factorii de decizie să se implice în această situaţie şi să încercăm să reabilităm cât mai multe dintre ele.

Rep.: Care sunt monumentele istorice care au nevoie urgentă de restaurare?
P.C.: Printre monumentele istorice care au nevoie de restaurare se numără: Casa „Costică Bărbătescu” de la Bărbăteşti, Casa „Moangă” de la Săcelu, Cula „Cioabă Chintescu” de la Slivileşti, Biserica din lemn de la Pişteştii din Vale, Biserica din lemn de la Baia de Fier, Biserica de la Fărcăşeşti, Casa din Brăneşti, Biserica din Ansamblul „Glogoveanu”, Casa „Cepleanu” de la Ceplea, Biserica din Polovragi sau Cula de la Groşerea. Acestea ar putea fi reabilitate pe fonduri europene. Prin Consiliul Judeţean şi prin primării se pot accesa fonduri europene pentru reabilitarea lor, dar din păcate foarte puţini se arată interesaţi. Proprietarii privaţi nu au încă un program în acest sens.

Rep.: Direcţia pentru Cultură poate să-i sprijine pe primari în întocmirea proiectelor?
P.C.: Direcţia se poate implica prin sprijinirea primăriilor în accesarea fondurilor, prin scrierea de proiecte, date necesare pentru realizarea proiectelor, studii istorice. Noi i-am anunţat prin adrese că-i sprijinim în realizarea documentaţiei, însă foarte puţini primari ne solicită sprijinul.

Vizualizări: 297

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: