Ciolacule, lasă teatrul!

Lejeritatea cu care Florin Cîțu este dispus să provoace o criză guvernamentală arată că omul nu are ce căuta într-o funcție care impune responsabilitate. Este început de septembrie, intrăm în valul al patrulea al pandemiei, începe școala, așteptăm rectificarea bugerată, leul este la un minim istoric, facturile la energie și gaze naturale au explodat, toată lumea anunță scumpiri. Fix o criză guvernamentală lipsea.

Și, până la urmă, care este motivul oficial? Că nu a avizat ministrul Justiției un proiect de ordonanță pentru modernizarea României? Foarte bine, îi mai dădeai o săptămână, două, puneai presiune publică pe USR până rezolvai problema. Că doar nu se apuca premierul Cîțu mâine de modernizări.

Sigur că modernizarea României este pretextul, motivul este cel mai probabil legat de controlul pe procurori, pe care voiau să îl exercite și unii lideri ai USR, și președintele Iohannis.

Interesant este că s-a ajuns la situația în care trei partide anunță că îi dau șah lui Cîțu - Alianța USR PLUS, AUR și PSD. Ca să fie mat la Cîțu și indirect la Iohannis, ar trebui ca aceste formațini să semneze și să voteze aceeași moțiune de cenzură. Dar, ce să vezi, doar liderul AUR a anunțat că este dispus să semneze orice moțiune anti-Cîțu.

Cei de la USR PLUS semnează o moțiune inițiată de AUR, dar cei de la PSD nu. AUR ar semna-o pe cea de la PSD, dar cei de la USR PLUS nu.

Drept este că și Ciolacu a avut grijă să scrie în moțiune chestiuni pe care USR PLUS să nu își poată pune semnăruta. Pentru că Ciolacu, încă de la începuturile lui ca președinte, joacă după partitura de la Cotroceni.

PSD a crescut în sondaje conjunctural în această perioadă, pentru că nemulțumiții au avut nevoie să se regăsească undeva. Dar, dacă PSD ratează acum momentul trântirii guvernului Cîțu, o să prindă din nou viteză la vale. Nefiind miză, oamenii nu au fost cu ochii pe Ciolacu până acum. Cumva, la nivel de percepție, se simte că acesta este în no-combat cu președintele Iohannis, dar dacă premierul Cîțu va rămâne în funcție cu sprijinul lui, nu-i văd viitorul politic.

Pe de altă parte, însă, vrea cu adevărat cineva guvernarea în iarna care urmează? Doar Cîțu, săracul.

Vizualizări: 2,589

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: