Ciprian Negoiţă portretizează bătrânii satului românesc

Ciprian Negoiţă provine dintr-o familie de artişti din Mehedinţi, de la care a învăţat să pună tradiţiile la loc de cinste. Din picturile cu care a venit la Târgul Meşterilor Populari din Târgu Jiu reiese dragostea pe care o poartă pentru satul românesc şi pentru oamenii din mediul rural, de multe ori reprezentaţi în picturile sale. În portretele bătrânilor încearcă să surprindă bucuriile şi suferinţele prin care aceştia au trecut şi să înveţe din experienţa lor.

Ciprian Negoiță are 24 de ani, este din Mehedinți și a venit la Târgul Meșterilor Populari din Târgu Jiu împreună cu frații săi mai mari. Se află pentru a treia oară la Târgu Jiu și a expus icoane pe lemn, sticlă, scoarță de copac, cănuțe de ceramică. Se trage dintr-o familie de artiști, de la bunicul său, un renumit lăutar, părinții săi, care se îndeletnicesc cu pictura și până la frații său mai mari, absolvenți de arte plastice. ”În momentul de față urmez un masterat la Timișoara la Arte Plastice, secția pictură. Toți din familia mea au legătură cu arta. Pot să spun că bunicul meu din partea tatălui a fost un lăutar cunoscut în zonă și era invitat la multe evenimente. Am crescut în spiritul artei. Când eram mic îl vedeam pe tatăl meu cum pictează și încercam și eu să fac tot ce face și el”, povestește Ciprian. În timp a observat că are înclinații spre pictură și a fost încurajat să urmeze liceul de Arte Plastice. ”Acum realizez tot ce ține de pictură, de la peisaje la portrete și compoziții. Preferințele mele merg în pictură mai mult spre abstract, cam asta urmăresc în pictură semifigurativul”, mai spune tânărul. Până acum și-a prezentat produsele la târgurile organizate în Craiova, Ploiești, Sighișoara, Arad, Deva, Severin sau Timișoara. ”Am avut ocazia să particip la expoziții de grup alături de colegii mei din Timișoara și am expus și în București. În meseria aceasta nu poți să stai într-un loc. Trebuie să te miști ca poți prezenta lumii ceea ce realizezi, altfel nu vei fi cunoscut. Mă bucur când oamenii apreciază ceea ce fac”, povestește tânărul.

Inedit

Expresivitatea oamenilor este surprinsă în lucrările sale realizate pe scoarță de copac sau pe cănuțele din lut. Oamenii pe care îi portretizează, în general bătrâni, care ulterior le folosește în lucrările pe care le realizează. ”Orice poză în care văd un bătrân care este foarte expresiv îl folosesc în lucrările mele. Surprind psihologia umană, caracterul acelui personaj. Caut acele arhetipuri umane care definesc oamenii dintr-o anumită regiune, dintr-o zonă anume. Când realizezi un portret porți un dialog cu cel portretizat, îi descoperi firea, ai prilejul să afli mai multe lucruri despre viața sa și despre zona în care te duci”, explică Ciprian Negoiță.

LUCRĂRI

Pe lângă portrete tânărul realizează şi o serie de peisaje în care sunt reprezentate o serie de elemente importante ale satului românesc, cum ar fi biserica, fântâna, arborele, care simbolizează stabilitatea ţăranului pe locul în care avea gospodăria. „Mai pictez şi elemente din istoriea neamului. Cred că sunt zeci de portrete, unele reale, iar altele lucrate după tablourile marilor artişti”, menţionează Ciprian.

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: