Circ la poarta Carierei Roșia: ”Funcționarea carierei este o infracțiune”

Funcționarea carierei este o infracțiune, striga fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu în fața Carierei Roșia, unde anunța triumfător că unitatea trebuie închisă în urma unei decizii a instanței. Decizia poate fi însă atacată.

Filmulețul postat de Octavian Berceanu pe Facebook și cerul de la poarta carierei arată cât de urâte sunt politica și goana după notorietate, inclusiv printre cei mai tineri.

”Această carieră nu trebuie să mai funcționeze, funcționarea este infracțiune pentru că nu mai are acord de mediu”, a spus Berceanu, după care a sunat la 112.

Oricum, CE Oltenia se pregătește de închiderea activității, tot astăzi fiind adoptată de guvern și ordonanța decarbonizării. 

La nici doi ani de când a obținut autorizația de mediu, Cariera Roșia din Complexul Energetic Oltenia este pe care de a o pierde din nou. Tot în urma unui proces deschis de cei de la Bankwatch, la Tribunalul București. Instanța a suspendat autorizația, la termenul din 17 iunie, până când se judecă procesul pe fond, dar decizia poate fi atacată. Termenul procesului pe fond a fost stabilit pe data de 16 septembrie.

Fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, a venit la poarta carierei și a sunat la 112 să reclame că activitatea nu a fost suspendată, deși există o decizie a instanței. "Legea e una pentru toată lumea și trebuie aplicată. Tocmai am fost la Poliția Română și am depus plângere pentru fapte infracționale, încălcarea OUG 195/2005, art. 98 privind funcționarea Carierei Roșia dupa suspendarea executorie a acordului de mediu de către Tribunalul București prin Hotărârea din 17.06.2022", a scris pe Facebook, Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu. 


Ce spun sindicatele


Reprezentanții salariaților din minerit și energie încearcă să păstreze optimistul în rândul angajaților și speră ca oficialii companiei să găsească soluții și să conteste decizia instanței pentru a putea continua activitatea în Cariera Roșia mai ales în contextul actual, când traversăm o uriașă criză energetică. 

Președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, Gabriel Căldărușe, spune că demersul lui Berceanu nu e deloc întâmplător. Nu e o coincidență că a venit în Gorj în ziua în care Guvernul a dat ordonanța care decide finalul mineritului în România. 


"Acțiunea e deschisa de Bankwatch de când era Berceanu șeful Gărzii de Mediu. Sub o anumită forma, au beneficiat de sprijin. Hotărârea este executorie. A venit sa fie pusa în aplicare. A sesizat Poliția, Parchetul, ca nu e pusa în aplicare. Nu sunt așa pesimist. Exista posibilitatea, după hotărârea instanței, sa fie depusa contestație și acest proces sa se judece într-un regim de urgență. Sper sa se rezolve problema marți, miercuri, cel târziu. Dacă nu era conjunctura favorabila cu ce se întâmplă în est, cu seceta, cu toate, lucrurile luau o întorsătură și mai urâtă. Contextul internațional e groaznic în prezent. Dar la noi, ca la nimeni", ne-a spus Căldărușe. 


"Ma gândesc care sunt planurile B, C, D, E. Totul face parte dintr-un plan. Nici de hidrocentralele de pe Jiu nu mai vorbim aproape deloc. A fost putina agitație. Lucrurile sunt de o calamitate dusa la extrem, de ma si șochează. USR, la nivel central, calcă tot în picioare pentru închidere mineritului. E un joc și ce face USR. Reprezentanții aceluiași partid joacă rolul de băiat bun la Gorj. Lupta tuturor celor din USR e împotriva CEO. Acesta e adevărul", ne-a mai declarat liderul SMEO, Gabriel Căldărușe.

Cei de la USR Gorj s-au dezis de acțiunea lui Berceanu într-un comunicat de presă. 

Au catalogat gestul drept o căutare după senzațional. "Octavian Berceanu nu reprezintă poziția USR și are o agenda proprie în goana lui după senzațional, posibil reprezentând agenda ONG-urilor absurde. Cariera Roșia are din păcate o decizie a instanței și nu live-uri cu Berceanu închid sau deschid cariera, ci legea și respectarea sau nerespectarea ei", a transmis USR Gorj, într-un comunicat de presă. 

Până la această oră, compania energetică nu a transmis niciun punct de vedere cu privire la cele întâmplate.

Galerie foto


Vizualizări: 4,055

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: