Ciurel a cheltuit un credit de 62,5 milioane de euro înainte să-l obţină

Conducerea Complexului Energetic Rovinari a depus ieri plângere penală împotriva lui Laurenţiu Ciurel, fostul director general al societăţii. Acesta este acuzat că a făcut investiţii de mii de miliarde de lei fără sursă de finanţare. Ciurel a făcut în 2008 contracte în contul unui credit de 62,5 milioane de euro care a fost obţinut abia în august 2009.

CE Rovinari a semnat în noiembrie 2008 un contract de creditare cu Unicredit Bank Austria AG în valoare de 62,5 milioane de euro, pentru finanţarea lucrării de investiţie „Instalaţie de desulfurare a gazelor de ardere aferente blocurilor energetice 3 şi 6”. În contul acestui contract de credit, Ciurel a semnat contracte de investiţii, fără să ţină cont de faptul că obţinerea efectivă a celor 62,5 milioane de euro era condiţionată de emiterea unei scrisori de garanţie bancară de către Eximbank. Ei bine, scrisoarea de garanţie nu a fost semnată, astfel că societatea condusă de Ciurel nu a obţinut creditul. Ciurel a fost demis în ianuarie 2009, iar noul director general Gheorghe Daviţoiu s-a văzut pus în situaţia de a conduce complexul pe baza contractelor încheiate de predecesorul său, fără sursă de finanţare.

Noua conducere a CE Rovinari a reluat în vara acestui an demersurile privind obţinerea creditului de la banca austriacă. A reuşit abia în august 2009 să obţină scrisoarea de garanţie de la Eximbank şi implicit creditul de 62,5 milioane de euro. CE Rovinari va reuşi astfel să plătească o mică parte din contractele încheiate de Ciurel, dar trebuie să mai treacă încă trei ani până când complexul va avea iar bani de investiţii.

Este necesară reeşalonarea datoriei către ICM

Ziarul Pandurul vă prezenta zilele trecute cum a câştigat Casa de avocatură „Şova şi asociaţii” zece miliarde de lei vechi în timpul directoratului lui Ciurel în doar o săptămână. Şova s-a ocupat atunci de reeşalonarea unei datorii pe care CE Rovinari o avea către Societatea de Închidere Conservare a Minelor (ICM) şi pentru că a obţinut respectiva reeşalonare a primit frumoasa sumă drept comision de succes.

Numai că acelaşi Ciurel a lăsat complexul energetic fără nici un ban de investiţii în următorii trei ani, astfel că, pentru a putea să supravieţuiască, unitatea trebuie să disponibilizeze alte surse de finanţare. O soluţie ar fi o nouă reeşalonare a datoriei către ICM pentru o valoare de 61.099.812 RON aferentă anilor 2010, 2011, 2011. O altă variantă ar fi contractarea de noi credite.

Vizualizări: 107

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: