Ciurel a convins primarii să ceară bani mai puţini

Taxa de excavare va fi stabilită de primării în funcţie de propunerile Complexului Energetic Oltenia. Primarii din zonele miniere au fost de acord cu o reducere a acestei taxe, mai ales acolo unde suprafaţa este mare. Unele primării din judeţul Gorj au stabilit ca anul acesta taxa să fie de 7şi 8 lei pe metrul pătrat excavat. Conducerea CEO vrea o taxă de excavare mai mică.

Conducerea CEO s-a întâlnit ieri cu primarii din 18 localităţi din Gorj, Vâlcea şi Mehedinţi, în care compania are deschise fronturi de lucru.  Principala problemă dezbătută a fost cea a taxei de excavare, dat fiind faptul că în prezent CEO se judecă cu primăriile pentru anularea acestei taxe. În cadrul şedinţei de ieri s-a convenit ca reprezentaţii Complexului să propună o taxă autorităţilor locale, acestea din urmă să stabilească suma finală în funcţie de suprafaţa ce va urma să fie excavată. „Am luat o decizie comună, ca Divizia Minieră să trimită la fiecare comunitate, la sfârşitul fiecărui an, solicitările în ceea ce priveşte terenurile pe care le vor excava pentru anul viitor. Dacă suprafaţa este mică, taxa pe metru pătrat va fi mai mare, dacă suprafaţa este mai mare taxa va fi mai mică”, a declarat primarul din Motru, Dorin Hanu. Motru are aprobată o taxă de 8lei/mp pentru anul acesta, dar se poate modifica prin hotărâre de consiliu local, a explicat Hanu.

Reduce taxa de şapte ori

Chiar dacă la suprafaţa din Cătunele a Carierei Lupoaia nu se fac excavări, doar haldări, primarul este de părere că în anii viitori, CEO va efectua şi astfel de lucrări în zonă. Pentru anul viitor edilul vrea să pună o taxă de şapte ori mai mică faţă de cea stabilită pentru anul în curs, mai ales că şi exploataţiile private plătesc această taxă. Pentru anul acesta, consiliul local din Cătunele a stabilit o taxă de 7 lei/mp. „La noi s-a mai excavat cu ani în urmă, dar mai au o zonă unde vor excava în următorii ani. Vrem să stabilim o taxă mică. Trebuie să colaborăm, să conlucrăm. Ei ne vor solicita printr-o adresă, noi vom ţine cont şi de cheltuielile lor să fie bine pentru toată lumea să poată exista aici ca oamenii să poată să îşi ia o pâine în continuare. Noi am vrea să stabilim o taxă de un leu pentru metrul excavat. Vreau să ne respectăm reciproc, pentru că noi îi respectăm pe ei, dar ei pe noi mai puţin, doar pe interes politic”, a precizat Florinel Ţuilă, primarul din Cătunele. 

Întâlniri săptămânale

În prezent, unele primării se judecă cu CEO pentru anularea deciziilor de impunere a acestei taxe. La Motru, Curtea de Conturi a făcut un control şi a dispus autorităţilor locale să recupereze sumele de la CEO pentru suprafeţele excavate pe teritoriul localităţii. Sumele se ridică la 54 de miliarde lei vechi. Conducerea CEO doreşte acum să colaboreze cu primăriile pentru a obţine o taxă mai mică. „Important este că s-a stabilit un mod de lucru săptămânal, în care compartimente specifice ale Diviziei Miniere să fie în permanent în contact cu dânşii, cu comunitatea, să nu mai fie niciun fel de asperităţi sau deficienţe de comunicare. În ceea ce priveşte obligativitatea dată de un control al Curţii de Conturi de a ne acţiona în instanţă, probabil că vom ajunge la o decizie de comun acord”, a comentat Laurenţiu Ciurel, managerul CEO.

Vizualizări: 190

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: