Ciurel: CEO nu e în procedură de infringement

Directorul Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel, susține că nu a fost declanșată procedura de infringement asupra României, din cauza extinderii unor cariere din Oltenia, așa cum susțin organizațiile de protecție a mediului Bankwatch și Greenpeace. Cele două asociații au anunțat că în 27 noiembrie a fost deschis dosar împotriva României, de către Comisia Europeană, din cauza nerespectării legii la CE Oltenia.

Ecologiştii spun că extinderea carierelor pe cărbune pe o suprafață de 700 de hectare se realizează fără acord de mediu, în sensul de a evalua impactul cumulativ asupra mediului. Conform Codului silvic, atunci când este defrişată o suprafaţă mai mare de zece hectare, este nevoie de hotărâre de guvern. Pentru a evita o astfel de situaţie, complexul a făcut defrişări pe suprafeţe mai mici, luând aprobare pentru fiecare în parte de la nivel local.

Nu este prima plângere la Comisia Europeană

Cazul de infringement este înregistrat la dosarul cu numărul 4239/2014 şi a fost deschis pe 27 noiembrie 2014, anunţă ecologiştii. Compania energetică îi contrazice şi susține că numărul de înregistrare dat de asociații este, de fapt, al unei scrisori care are rolul de a culege informații, în scopul evitării începerii procedurii. “Nu există niciun fel de acţiune de infringement împotriva României. Este o acțiune făcută de o societate, Bankwatch, o societatea cehă, care se autopropune ca fiind împotriva poluării în României. Această societate a făcut o scrisoare la Comisia Europeană unde a luat un număr de înregistrare. Acest număr de înregistrare nu are nicio legătură cu vreo acțiune împotriva României. Avem zeci de asemenea situații, numai Fondul Proprietatea câte a trimis, dar nu înseamnă că s-a declanșat o procedură de infringement asupra României. Comisia Europeană solicită lămuriri până la declanșarea procedurii de infringement. E dezinformare”, a spus directorul Ciurel.

Aceasta nu este singura reclamație la Comisia Europeană, împotriva CE Oltenia. Societatea a mai fost reclamată și după preluarea termocentralei de la Brăila, cu tot cu cei 300 de angajați. După primirea acestei scrisori, România va transmite Comisiei un răspuns, Comisia Europeană dă un aviz motivat dacă este de acord cu răspunsul primit de la statul membru și dă un termen pentru conformarea cu unele măsuri impuse. În caz contrar, Comisia sesizează Curtea de Justiție a Comunităților Europene pentru începerea procedurii.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: