Ciurel explică de ce face sute de contracte pentru grupul 5 Rovinari

Conducerea Complexului Energetic Oltenia susţine că nu „sparge“ contracte de zeci sau sute de milioane de euro pentru a evita trecerea prin Consiliul de Supraveghere al companiei, aşa cum a fost acuzată acum câteva săptămâni de fostul şef al Consiliului de Supraveghere, Gabriel Dumitraşcu.

Gabriel Dumitraşcu, fostul preşedinte al Consiliului de Supraveghere din CE Oltenia, a declarat că actuala conducere a spart în bucăţi contractul de 165 de milioane de euro pentru retehnologizarea unui grup energetic fără avizul Consiliului de Supraveghere, ceea ce este la limita legii. „Retehnologizări de bloc la Turceni, în sumă toată de peste 165 de milioane de euro, care trebuiau să ducă conform OUG 34 la o constatare globală vine şi o sparge în bucăţi, sub 30 de milioane, care era limita de competenţă în avizare a Consiliului de Supraveghere şi ce să vezi? Când facem noi un control încrucişat pe toate contractele mai mari de 100.000 pe care le-a făcut complexul, tot vedem zeci de pagini de contracte şi contrăcţele. Constatăm, grup 5 Turceni, grup 5 Turceni, bani, bani, bani, în vreo 7-8 poziţii. Când le reunim, constatăm că, de fapt, ei contractaseră toată retehnologizarea fără să treacă prin CS, spărgând proiectul mare în subcomponente ca să dea pe proceduri avizate doar de Directorat, proceduri care au fost vai de mama lor, lucru nepermis. E la limita legii. Nu ştiu dacă să spun că e ilegal, dar este la limita legii. Este printr-o interpretare abuzivă a legii“, spunea Gabriel Dumitraşcu.

Explicaţia companiei

Conducerea companiei spune că este vorba de Rovinari, nu de Turceni, dar esenţial este faptul că şefii din CEO susţin că acest tip de contractare a lucrărilor unui obiectiv duce la reducerea de costuri. „Reabilitarea/ modernizarea blocului nr. 5 de 330 MW, pe lignit, din cadrul Sucursalei Electrocentrale Rovinari nu este un contract, este un obiectiv de investiţii care poate fi format din zeci/ sute de contracte pentru fiecare obiect de investiţie component. Pentru realizarea unui obiectiv de investiţii există două moduri de abordare: „proiect la cheie", caz în care se scoate la licitaţie tot obiectivul cu toate contractele componente, modalitate aplicată, de exemplu, la grupul energetic nr.6 de la Turceni; varianta utilizata la Rovinari, în care serviciile tehnice proprii au manageriat obiectivul, fără existenţa unui antreprenor general. S-a constatat că utilizând cea de-a doua variantă se pot face economii de până la 25% din valoarea totală a investiţiei”, se arată în răspunsul semnat de Laurenţiu Ciurel şi Ion Petroniu.

Compania mai arată că, în ultimii 20 de ani, la Electrocentrala Rovinari a fost aplicata doar aceasta soluţie, iar costurile au fost de 140-160 de milioane de euro pentru un obiectiv, faţă de 250-270 milioane de euro în cazul „proiectelor la cheie”. Lucrările de retehnologizare la grupul nr.5 al Electrocentralei Rovinari nu au fost demarate, în prezent derulându-se etapa de elaborare a proiectelor tehnice, se mai arată în răspuns.

Gabriel Dumitraşcu a primit un răspuns vag la vremea respectivă de la directorul de Energie Aurel Medinţu. „Mi-a spus că el aşa face, aşa îşi face managementul de proiect, că el aşa face retehnologizările. I-am spus: nimeni nu neagă oportunitatea retehnologizării la timp a unor grupuri sau modernizării unor grupuri, sau reviziile capitale la grupuri. Dar repet, ele se fac pe note, pe informare, transparent, pe proceduri“, a spus Dumitraşcu.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: