Ciurel, în faţa demiterii: Ar fi păcat să mă schimbe!

Laurenţiu Ciurel, directorul Complexului Energetic Oltenia, nu vrea să plece de bunăvoie din fruntea companiei. Ciurel susţine că vrea să-şi ducă mandatul până la capăt, dar admite că ar putea fi schimbat chiar luni, 23 noiembrie, de Consiliul de Supraveghere. „Ar fi păcat”, sunt cuvintele cu care Ciurel îşi încheie intervenţia la TV Sud. Ciurel a declarat că s-ar da la o parte dacă ar vedea că este altul mai bun şi regretă că a luat decizii cu inima, nu cu creierul. Acesta spune că noul ministru al Energiei i-ar fi cerut să plece nu pentru că nu e bun, ci pentru că a deranjat. Întrebat pe cine a deranjat, Ciurel a făcut referire la Bogdan Buzăianu – băiatul deştept din energie, la Fondul Proprietatea şi la Marin Condescu.

Apariţia neaşteptată a lui Laurenţiu Ciurel la TV Sud l-a înfăţişat pe directorul din energie nesigur, în comparaţie cu ieşirile anterioare. A început “în forţă”, povestind cu lux de amănunte şi cu uşoară superioritate discuţia cu ministrul Victor Grigorescu şi momentul în care i s-a cerut demisia, dar a sfârşit prin a admite că ar putea fi dat afară în urma unei analize pe 2014.

După el mai pleacă patru

Ciurel a recunoscut discuţia cu ministrul energiei, care i-a spus că demisia ar fi benefică şi pentru el şi pentru companie. “I-am explicat că nu cred că ar putea fi mai bine pentru mine, pentru că eu îmi cunosc cel mai bine interesele şi ştiu că nu ar fi mai bine pentru mine, iar pentru companie am încercat să-i spun că suntem într-o perioadă a anului când sistemul energetic depinde total de CEO şi plecarea mea la modul acesta ar duce la încă 3-4 demisii, că suntem într-o situaţie în care sistemul energetic nu-şi permite variaţie în zona de cărbune”, a declarat Ciurel. „Ministrul nu mi-a reproşat că aş fi greşit ceva, că aş fi făcut ceva imprudent sau că aş fi dus compania într-o zonă de risc, ceva profesional. Reproşul a fost că nu am prieteni şi că am supărat foarte tare anumite persoane. E absolut anormal ca prima zi de lucru a noului guvern să înceapă cu o interpelare care să fie despre mine”, a mai declarat Ciurel, făcând referire la interpelarea deputatului Iriza adresată noului ministru, cu privire la situaţia de la CEO.

Intervenţia lui Ciurel pe acest subiect pare să-l fi deranjat pe ministru, care a declarat pentru hotnews.ro, vineri seara, după emisiune că: "Nu doresc să intru în dialog public cu directorii companiilor din subordinea ministerului. Discuţia mea cu domnul Ciurel a fost foarte clară. Nu va exista, faţă de nimeni, niciun fel de toleranţă la semnalele care vizează lipsa de integritate".

Se dă vânat de Buzăianu şi Fondul Proprietatea

Interesant a fost însă că Ciurel a vrut să se prezinte ca o persoană vânată de oameni importanţi din ţară, printre aceştia nominalizându-l şi pe Bogdan Buzăianu, afacerist îmbogăţit din afacerile cu energie. Ciurel l-ar fi supărat pe Buzăianu printr-o afirmaţie pe care susţine că a făcut-o cum câţiva ani: „Am supărat foarte tare, am avut o comunicare directă, cu un anumit domn Buzăianu, cu ceva ani în urmă. Mă rog, am observat când eram director la Rovinari, într-un top al firmelor, că Energy Holding era cu două locuri mai în faţă, deşi prelua energie de la noi, cum de un om care comercializează energie de la mine face mai mulţi bani ca mine?”.

Ciurel a mai spus că printre cei pe care i-a supărat şi-i vor capul ar fi cei de la Fondul Proprietatea, împotriva cărora este pe cale să câştige un proces cu privire la decizii contra intereselor companiei. Pe de altă parte, şi Fondul are un proces împotriva tuturor celor care au fost directori în CEO, pentru acelaşi motiv, că au luat decizii care au prejudiciat societatea, mai exact au dat cărbune unor firme de la care ştiau că nu vor încasa.

Ca şi Şova, Ciurel şi-ar dori o statuie

Laurenţiu Ciurel a menţionat şi condiţiile în care s-ar da la o parte din fruntea CEO: “M-aş da la o parte fără discuţii, dacă aş vedea pe cineva că are un plan mai bun decât al meu. Până acum, oi fi lipsit de modestie, dar nu am remarcat pe nimeni”. El a mai spus că unii ar merita statuie pentru ce au făcut pentru companie. “Nu zic să ne facă careva statuie, deşi vreo doi-trei chiar ar merita, nu eu, pentru ce au făcut, dar măcar să nu-şi bată jos de ei”. Statuie credea că merită şi Dan Şova, prietenul lui Victor Ponta, care a câştigat milioane de lei de la complexuri, bani pentru care acum este judecat alături de Ponta, Ciurel, Cristea şi Graure. Şova a susţinut în timpul audierilor din Comisia Juridică din Parlament că ar merita o statuie ecvestră după câte a făcut pentru Gorj.

Mai rămâne 90 de zile după demitere

Ciurel spune că poate fi demis doar de Consiliul de Supraveghere (CS). „Singura instituţie care mă poate demite este Consiliul de Supraveghere, deci nu poate nimeni altcineva, indiferent de voinţa unui administrator. Relaţia mea e directă cu CS, ce am semnat am semnat cu Consiliul de Supraveghere”, a declarat acesta.

Pe parcursul emisiunii, a revenit frecvent asupra faptului că decizia este la Consiliul de Supraveghere. „Oricând poate exista o decizie a Consiliului de Supraveghere, vă daţi seama, am Consiliu de Supraveghere luni. Luni poate să fie o decizie şi dacă se găsesc patru care să ridice mâna s-a terminat. Că ne judecăm, că... Dar oricum la 90 de zile după decizia contractului trebuie să plec. Aşa spune contractul. (...) Probabil că sunt puşi de minister, cei din CS o să primească sarcină, domnule trebuie scos, o să găsească patru din şapte şi gata”.

La final, el a dezvăluit că are şi un regret. „Vor să mă schimbe, mă schimbă şi gata. Sunt la mâna CS. Dar ar fi păcat”, a spus Ciurel, adăugând că ar fi trebuit să conducă CEO “fără inimă, mai mult cu creierul”.

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: