Un condamnat pentru crimă, cooptat în firma BVA Coal SRL

Schimbări în acţionariatul firmei BVA Coal SRL Constanţa, societatea care are cu CE Oltenia un contract de livrare a 1,2 milioane de tone de cărbune la sârbi! În firmă a intrat ca acţionar Iacob Oniga, un fost ofiţer MAI, fosta gardă a preşedintelui Ion Iliescu şi arestat pentru crimă în 1999. Reamintim că BVA Coal nu şi-a respectat contractul cu CE Oltenia, dar compania are şanse infime să recupereze prejudiciul produs de firma de apartament.

BVA Coal din Constanţa este o firmă de apartament înfiinţată cu puţin timp înainte de a semna contractul cu CE Oltenia. Inundaţiile din vara trecută din Serbia au creat acolo un necesar de cărbune, carierele lor fiind inundate. Deşi iniţial compania gorjeană a anunţat că se va înscrie la licitaţie şi estima profit de zeci de milioane de euro, ulterior a renunţat. Licitaţia a fost câştigată de un consorţiu din care fac parte firme din Serbia şi firma de apartament din Constanţa, la acea vreme nou-înfiinţată. Aceasta din urmă, BVA Coal, are contract cu CE Oltenia pentru a lua 1,2 milioane de tone de cărbune la 13 euro tona, iar consorţiul îl exportă în Serbia la un preţ de trei ori mai mare. Mai multe instituţii ale statului au anunţat că verifică acest contrat, dar au viteza melcului. Între timp, BVA Coal îşi ia măsuri şi îşi schimbă acţionariatul.

Un condamnat pentru crimă, în acţionariatul BVA

În aprilie 2015 s-a retras din firma BVA Coal SRL Constanța Asan Ilknur, în locul lui fiind cooptat în firmă Iacob Oniga, domiciliat în Botoșani. Astfel, acum în firmă mai sunt Oniga și Ilie Malin George, ultimul devenind și administrator. În 2014, Oniga alături de Florin Dodici erau acționari la firma FGM SECURITY DIVISION SRL, care ulterior a devenit Grup IMP Force Security. Însă Iacob Oniga, noul acţionar al firmei partenere CE Oltenia, este o persoană cu un trecut tumultuos. În 1999, Oniga a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru omor şi a ieşit din puşcărie după ce a efectuat 7 ani de pedeapsă. La ieşirea din închisoare aceste este alt om. Un film de 26 de minute cu mărturisirea lui Oniga poate fi consultat pe diverse siteuri. El povesteşte şi varianta sa cu privire la crima de care a fost acuzat, într-o întâlnire a unei secte de penticostali. Oniga şi-a început povestea în faţa „fraţilor” prin a spune că a urmat şcolile Securității din București și a lucrat la USLA, în 1990 a fost garda preşedintelui Ion Iliescu, iar apoi și-a desfășurat activitatea la Poliția Capitalei în Crimă Organizată.

Oniga a povestit într-un grup de penticostali cum a avut loc crima pentru care a fost în închisoare. El spune că s-a fi dus la o discotecă, la solicitarea patronului clubului, pentru a aplana un conflict. A fost bătut de 60 de indivizi și a ajuns la Morgă fiind considerat mort. “În 1996 eram într-o discotecă unde a fost un scandal iar patronul discotecii m-a rugat să intervin să aplanez scandalul până intervin trupele speciale. Am fost bătut de 60 de indivizi, am intrat în moarte clinică pentru 7 ore. După 7 ore la Morgă m-au scos să mă ducă la autopsie, dar Domnul m-a sculat și m-a readus la viață. Atunci a venit Poliția și m-a arestat pentru o crimă pe care nu am văzut-o și nu am făcut-o”, a povestit Oniga.

Urma banilor se pierde, organele de anchetă au alte priorităţi

Directorul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a declarat public că se gândeşte să execute garanţia BVA Coal, doar că nu prea are ce, câtă vreme prin act adiţional la contract a acceptat drept garanţie bilete la ordin. „Cred că va trebui să le execut garanţia pentru că nu au mai venit la contract, nu mai este timpul fizic să-l termine“, declara Ciurel în 9 iunie 2015. Potrivit contractului iniţial, garanţia de bună execuţie trebuia constituită în termen de 15 zile de la semnarea contractului (12 decembrie 2014) prin depozit bancar sau scrisoare de garanţie bancară. Firma de apartament nu s-a confirmat, dar în loc de rezilierea contractului, CE Oltenia a preferat un act adiţional înregistrat sub nr. 888/13.03.2015, în sensul că se completează art. 11.2 referitor la garanţia de buna execuţie, care se poate constitui si prin bilete la ordin emise in favoarea CEO SA. „S-a emis un număr de 8 bilete la ordin in valoare totală de 3.460.080 lei, din care 7 bilete la ordin în valoare nominală 443.600 lei si un bilet la ordin in valoare de 354.880 lei”, a constatat Curtea de Conturi în urma unui control.

Primul acţionariat al firmei

bva_primul_actionariat

Oniga intră în acţionariatul BVA Coal

oniga_bva

Vizualizări: 1,417

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: