Sarcină normală, prunc mort la naştere în Spitalul Judeţean!

Acuzaţii de malpraxis aduse medicilor şi durere fără margini pentru părinţii unui bebeluş care ar fi trebuit să vină ieri pe lume după o sarcină care a fost fără probleme. Nou-născutul nu a mai apucat să vadă lumina zilei pentru că a murit imediat după ce a venit pe lume. Părinţii fetiţei pe care trebuia să o cheme Ştefania au cerut o anchetă, mai ales că despre deces au aflat la ore bune după producerea acestuia.

Cătălin Valeriu Matei şi-a adus soţia miercuri seara la spital, după ce pe aceasta au apucat-o durerile naşterii. O ambulanţă a transportat-o pe gravidă la maternitate, tatăl fiind asigurat de medici că nu sunt probleme şi că totul va decurge normal. Omul a rămas pe holurile spitalului aproape toată noaptea, a plecat acasă după ora 3.00, când a văzut că nu îl bagă nimeni în seamă, şi a revenit ieri dimineaţă la 7.00, când atenţia din partea personalului medical a fost din nou „maximă”. Cu gândul la spitalele din lumea civilizată, unde taţii pot asista inclusiv la naşterea copiilor lor,  Cătălin a aşteptat neputincios pe holul spitalului alte ore, până spre 10.00, când o asistentă i-a transmis că, de fapt, fătul ar fi murit imediat după naştere, în acele momente pe lângă el trecând şi soţia sa, transportată spre reanimare pe o targă.

„Mi-am dorit tare mult copilul acesta. Nu am adus-o aici pe soţia mea ca să mi-l omoare medicii şi să îmi spună după două ore de la naştere că, de fapt, e mort. De ce nu mi-au spus de seara că sunt eventuale probleme? Asta e România în care trăim. Vine o asistentă şi mă întreabă dacă ştiu că copilul meu e mort, iar eu alergam în stânga şi în dreapta de ore bune să aflu ceva despre copilul meu. Nu vine nimeni să îţi spună ceva, eşti ca în junglă! Pe mine mă întreba soţia de pe targă unde e copilul, ce născuse şi eu ce să îi spun? De ce nu a venit nimeni să îmi dea şi mie o explicaţie, să îmi arate copilul aşa cum era? E o totală bătaie de joc!”, a spus, cu lacrimi în ochi, tânărul părinte îndoliat.

Rude revoltate

Cătălin Matei nu era singur ieri la spital, ci alături de rudele sale, care nu înţelegeau nici ele de ce există atâta secretomanie în jurul naşterilor, aparţinătorii ajungând foarte greu să afle informaţii despre gravidele internate aici. „El aştepta singur aici ca un fraier şi au ieşit cu nevastă-sa pe targă, ea întrebând ce născuse. El i-a spus că nu ştie şi de abia după ceva timp a ieşit o doamnă asistentă care i-a spus că copilul lui e mort! Vă daţi seama ce scene sunt astea? E de neimaginat aşa ceva!”, a spus o rudă a părinţilor.

Moaşa care ar fi trebuit să scoată bebeluşul din spital, conform tradiţiei, crede că medicii trebuiau să îl informeze din timp pe tată despre complicarea situaţiei şi să ia o decizie împreună, nu să îl lase să aştepte cu orele pe holul spitalului. „Putea să iese cineva şi să îi spună că a apărut o complicaţie. Aşa ceva nu e posibil. El stătea ca prostul de la 7.00 aici şi zicea că ea trebuie să nască în 2-3 ore, iar eu când am venit aici de dimineaţă ei tocmai treceau cu mama pe targă să o bage la reanimare. Păi ce dracu, o băgau pe furiş, că nu e animal! Când i-am întrebat despre copil au zis că ei nu ştiu şi i-ar am zis că nu au cum să nu ştie că doar s-a născut un copil, un om”, a spus cea care ar fi trebuit să o moşească pe fetiţa moartă ieri.

Mama tinerei care şi-a pierdut fata la naştere, Maria Lupulescu, era şi ea revoltată de cele întâmplate pentru că nu va mai fi bunică şi ştie cât de mult îşi dorea fiica sa să devină mamă. „Nu iese nimeni de atâtea ore să ne spună nimic şi mi se pare strigător la cer ca bunic, ca părinte, să nu ştii ce se întâmplă cu copilul tău. E fata mea şi, la rândul ei, dădea naştere unui copil. Ea nici nu ştie ce născu, dacă e băiat sau fată. Aflarăm noi după insistenţe, dar nu a ieşit nimeni din secţie să stea de vorbă cu noi”, a spus femeia.

Explicaţia oficială

Până la urmă, medicul Vasile Stănculete, purtător de cuvânt al spitalului, a venit cu varianta oficială a celor întâmplate în sala de naşteri, informaţiile oferite de el nefiind crezute însă de către rudele gravidei. Stănculete spune că starea gravidei s-a agravat după internare, iar colegii săi au făcut tot ce a fost posibil pentru a o salva pe mamă, lucru valabil în toate situaţiile de acest gen. Acesta afirmă că medicii care au asistat la naştere au constatat că lichidul amiotic nu mai avea culoarea normală şi că fătul era într-o suferinţă cronică, lucruri despre care nu se vorbise deloc până la producerea decesului. „Lichidul amiotic era verde, deci este o suferinţă fetală cronică, care s-a acutizat. Bătăile inimii erau de 80 pe minut şi atunci s-a intrat de urgenţă în sala de operaţie, prioritară în astfel de situaţii fiind salvarea vieţii mamei”, a menţionat purtătorul de cuvânt.

Anchete

Explicaţiile respective nu au fost crezute de rude şi mai ales de soţul gravidei, care întreba în zadar de ce nu i s-a spus şi lui că lucrurile s-au complicat. Omul îşi putea lua soţia şi o ducea la un alt spital, asta în condiţiile în care sarcina a fost una fără probleme. Bărbatul a cerut o anchetă, la faţa locului sosind ieri poliţiştii care au deschis un dosar penal pentru a vedea ce s-a întâmplat. Oamenii legii aşteaptă şi raportul necropsiei de azi pe care medicii legişti o vor efectua, în paralel fiind demarate verificări şi de către conducerea Spitalului Judeţean, dar şi de către Colegiul Medicilor Gorj. Situaţii de acest gen au fost înregistrate şi în anii trecuţi, dar în nici un caz nu a existat vreun medic pus sub acuzaţie, în cele din urmă anchetele stabilind că nu cadrele medicale au responsabilitatea acestor decese, ci modul în care evoluează sarcinile.

Vizualizări: 183

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: