DECIZIE: Contoloru nu este despăgubit pentru arestul ilegal

Dumitru Contoloru, fostul director al BCR Gorj, nu va fi despăgubit de statul român pentru cele 15 luni de arest preventiv, într-un dosar în care a fost achitat. Contoloru a fost arestat preventiv în 2003 într-un  dosar instrumentat de DNA în care judecătorii l-au achitat. În 2013, CEDO i-a dat dreptate fostului bancher şi a stabilit plata unor daune de 1.500 de euro. În ianuarie 2013, fostul bancher s-a adresat Tribunalului Gorj cu o solicitare de a i se acorda despăgubiri pentru perioada petrecută pe nedrept în spatele gratiilor. Tribunalul Gorj i-a dat câştig de cauză în noiembrie 2013, dar Curtea de Apel Bucureşti a dat în iunie 2015 o decizie definitivă, prin care solicitarea lui Contoloru de acordare a unor daune este respinsă. Pe parcursul anilor, DNA a mai disjuns nişte dosare, Contoloru având în continuare alte procese pe rol.

Una din cele mai faimoase arestări produse la nivel de Gorj în perioada post-revoluţionară, cea a fostului director al BCR Gorj, Dumitru Contoloru, s-a încheiat, în cele din urmă, cu achitarea acestuia şi cu o sentinţă la CEDO prin care este recunoscut faptul că a avut parte de un proces nedrept în România, dar şi cu pronunţarea acum a unei sentinţe judecătoreşti definitive prin care fostului inculpat nu i se oferă nicio despăgubire pentru perioada lungă de timp în care a fost ţinut după gratii degeaba. Procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe fostul director pentru mai multe presupuse fraude produse la sucursala din Novaci a BCR, iar în dosarul în care în 2003 a fost arestat peste un an de zile Contoloru a fost găsit nevinovat, ulterior el câştigând un proces şi la CEDO împotriva Statului Român, inclusiv despăgubiri de 1500 de euro.

Tribunalul Gorj îi dăduse dreptate

În ianuarie 2013, fostul bancher s-a adresat Tribunalului Gorj cu o solicitare de a i se acorda despăgubiri pentru perioada petrecută pe nedrept în spatele gratiilor, precum şi pentru a i se recunoaşte vechimea la locul de muncă, daunele urmând a fi suportate de Statul Român. Cererea i-a fost admisă doar parţial la vremea respectivă. „Admite excepţia autorităţii de lucru judecat cu referire la cererile privind obligarea pârâtului la plata sumei de 108.192 lei, la reconstituirea vechimii în muncă şi efectuarea menţiunilor în carnetul de muncă şi respinge aceste cereri. Admite în parte acţiunea. Obligă pârâtul la plata către reclamant a despăgubirilor civile constând în 325.624 lei daune materiale şi 30.000 Euro daune morale”, a stabilit în noiembrie 2013 Tribunalul Gorj.

Pe 12 iunie 2015, Curtea de Apel Bucureşti a răsturnat verdictul, după 9 termene de judecată. „Schimbă în tot sentinţa apelată şi respinge acţiunea, existând autoritate de lucru judecat”, au stabilit judecătorii.

Sentinţa de acum este definitivă, putând fi contestată de Contoloru doar dacă avocaţii săi vor găsi nişte breşe foarte solide în conţinutul acesteia, căile respective de atac fiind unele extraordinare şi rar utilizate. În prezent fostul director mai are pe rolul instanţelor şi alte procese în care procurorii îl acuză că, alături de alţi subordonaţi, s-a implicat în păgubirea BCR Novaci cu câteva sute de milioane de lei, în dosarul respectiv primind sentinţe cu executarea pedepsei fostul director de la Novaci, Sorin Popescu, dar şi afaceriştii Ion Marin şi Ion Niculae, care, prin intermediul grupului de firme Rarora SRL Vâlcea au luat credite uriaşe, fără a mai restitui banii.

TERGIVERSARE

Interesant este că şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului are viteza melcului. Contoloru a depus acolo o cerere în anul 2004, care i-a fost admisă în anul 2011. Dreptate i s-a dat în 2013, dar daunele stabilite acolo nu sunt de natură să acopere prejudiciul suferit.

Vizualizări: 194

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: