CJAS Gorj are de recuperat miliarde de la debitori

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj are de recuperat miliarde de la persoanele fizice asigurate, nesalariați dar și asociați care uită să-și plătească contribuțiile la fondul de sănătate. Așadar, la începutul anului 2012, nu mai puțin de 2.512 debitori figurează în evidențele CJAS Gorj ca rău-platnici. Sumele pe care de recuperat CJAS se ridică la 5.800.000 lei.

Conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate Gorj se luptă de ani buni să recupereze măcar o parte din contribuțiile la fondul de sănătate. Cel mai prost la acest capitol stau Persoanele Fizice Asigurate (PFA) care uită cel mai des să plătească. Din această categorie fac parte avocații, notarii dar și gorjenii care au o mică afacere.  Numărul acestora a ajuns în luna ianuarie a acestui an la 2.123. ”Din păcate, sumele pe care le avem de recuperat sunt foarte mari. La 1 ianuarie 2012, numărul total de debitori era de 2.512 iar suma pe care o avem de recuperat este de 5.800.000 lei. Cei mai mulți restanțieri sunt avocații, notarii și executorii, 2.123 la număr”, a declarat Gheorghe Cocină, președintele CJAS Gorj.

Acțiuni în instanță

Pentru a-și putea recupera din bani, conducerea instituției a apelat la instanță. Până acum, pe rolul instanțelor de judecată sunt peste 500 de acțiuni îndreptate împotriva acestei categorii. Și persoanele care nu au un loc de muncă stau prost la plata contribuțiilor de sănătate dar măcar această categorie are justificare iar numărul lor este mult mai mic decât al avocaților și notarilor. ”În evidențele noastre mai sunt 200 de nesalariați și 186 de asociați care înregistrează restanțe la plata contribuțiilor la sănătate”, a adăugat Gheorghe Cocină.

Vizualizări: 104

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: