Clădirea Centrului de Transfuzii Sanguine Gorj stă să cadă

Centrul de Tranfuzii Sanguine funcţionează într-o clădire veche de peste 30 de ani. Scaune vechi, dulapuri rupte, tavane şi pereţi decojiţi.  Aşa arată una dintre cele mai importante unităţi medicale din judeţul Gorj. Autorităţile locale nu acordă nici un ajutor unităţii pe motiv că aparţine de Ministerul Sănătăţii.

Centrul de Transfuzii Sanguine Gorj are nevoie de fonduri pentru renovare şi aparatură medicală. Unitatea sanitară nu a mai primit bani de ani de zile, nici pentru dotări, nici modernizări. Deşi a fost construită înainte de anul 1979, clădirea nu a fost inclusă în niciun program de reabilitare aflându-se într-o stare avansată de degradare.

Ministerul nu a alocat niciun leu

Medicul Maria Cazan, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Gorj, a declarat că în 1995, instituţia a fost zugrăvită, investiţiile oprindu-se aici. „Exteriorul clădirii nu a fost renovat niciodată, iar interiorul a fost zugrăvit ultima dată în 1995. De atunci nu s-a mai făcut nimic. Deşi am făcut apel, de mai multe ori prin presă, nu s-a găsit nimeni să ne sponsorizeze. O singură firmă s-a oferit să ne amenajeze sala de aşteptare. În acest an, Ministerul Sănătăţii nu a alocat niciun ban pentru aparatură sau reparaţii. Acum doi ani am primit ceva fonduri şi am renovat grupurile sanitare. Cazan a cerut şi sprijinul Prefecturii, însă în zadar. „Am făcut şi o adresă la Prefectură în urmă cu mai mulţi ani, însă nu am primit nici un răspuns.Voi încerca să cer din nou sprijinul autorităţilor, dar nu ştiu dacă vom rezolva ceva. Pe noi nu ne aude nimeni. Ne găsesc uşor doar când au vreo persoană bolnavă care are nevoie de sânge”, a spus Cazan.

Aparatură medicală din anii 80 

Aparatura medicală de proastă calitate, cam de aceeaşi vârstă cu unitatea, îngreunează foarte mult activitatea personalului sanitar. Centrul de Transfuzii Sanguine dispune de o linie Eliza (care lucrează analize medicale pe virusologie) foarte veche, ale căror componente abia mai funcţionează.

„Ne trebuie urgent un analizator de hematologie, aparat care ne ajută le determinarea hemoleucogramei (hemoglobină, hematocrit, globule roşii şi albe). Acest aparat ne-ar ajuta şi la controlul de calitate al produselor sanguine. În prezent folosim doar  hemoglobinotru şi nu putem determina decât hemoglobina”,  a spus Cazan.

Cadrele medicale de la Centru de Transfuzii Gorj consideră că autorităţile ar trebui să acordate mai multă atenţie acestei unităţi deoarece aparţine întregii comunităţii locale nu numai Minsterului Sănătăţii. „Aici se colectează şi se păstrează sânge pentru sute de bolnavi iar donatorii ar trebui să vină cu plăcere şi să găsească nişte condiţii decente. Clădirea are nevoie de tremoizolare şi alte lucrări de modernizare deoarece nu a beneficiat de reabilitare în ultimii 20 de ani“, a spus o angajată.

Numărul donatorilor a scăzut

Numărul de donatori a scăzut considerabil în ultima perioadă. În luna august, la Centrul de Transfuzii Sanguine, au fost înregistraţi doar 15 donatori spre deosebire de lunile precedente când numărul persoanelor care donau sânge a depăşit de 30. Maria Cazan, directorul CTS Gorj, a declarat că sunt la limită cu stocurile de sânge. „Din cauză că a scăzut numărul donatorilor, stocurile de sânge se pot epuiza. În prezent suntem la limită cu rezervele de sânge. Am început să apelăm la aparţinătorii bolnavilor. Se caută donatori pentru toate grupele de sânge”. Persoanele care donează sânge beneficiază de 7 tichete de masă, în valoare totală de 58 Ron, analize medicale gratuite şi o zi liberă de la serviciu, în cazul donatorilor angajaţi.

Vizualizări: 107

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: