Clasa pregătitoare, în dezbatere publică

Clasa pregătitoare va fi subiect de dezbatere pentru reprezentanţii sindicatelor din învăţământ, profesori la învăţământul primar şi inspectori şcolari. Iniţiatorii acestei activităţi, reprezentanţii Uniunii Sindicatului Liber din Învăţământ (USLI), filiala Gorj, vor trimite raportul dezbaterii la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului la finele acestei săptămâni.

Dezbaterea publică va fi organizată miercuri, 14 martie, de la ora 13.30, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj. Discuţia se va axa pe programele şcolare pentru clasa pregătitoare, planul cadru pentru clasa pregătitoare şi clasele I şi a II-a din învăţământul primar, precum şi progresia competenţelor în Ciclul achiziţiilor fundamentale. „Ministerul Educaţiei a supus dezbaterii aceste proiecte, afişate pe site-ul instituţiei, în speranţa că de această dată propunerile de specialitate venite din teritoriu vor fi însuşite de minister şi nu se va întâmpla ca în cazul Legii Educaţiei Naţionale, care a fost supusă la rândul său dezbaterii, însă nimic din ceea ce s-a propus nu a fost luat în calcul şi ei şi-au asumat răspunderea asupra legii”, spune Constantin Huică, liderul USLI Gorj. La dezbatere sunt invitaţi cei interesaţi, în special profesorii din ciclul primar şi preprimar care urmează să predea la aceste clase. Raportul acestei dezbateri, cu problemele identificate, va fi transmis până pe 16 martie la Federaţia Sindicatului Liber din Învăţământ, urmând ca în săptămâna 18-24 martie să fie depus la Ministerul Educaţiei un material cu propuneri.

Reduceri de personal

În ceea ce priveşte poziţia sindicatelor din învăţământ faţă de clasa pregătitoare, aceasta nu este una favorabilă. Liderii din judeţ consideră că în acest mod, prin trecerea acestor clase de la grădiniţă la şcoală, multe cadre didactice vor rămâne fără loc de muncă. „Prin trecerea grupei pregătitoare de la grădiniţă în învăţământul primar se vor produce concedieri sau redistribuiri de personal, dacă vor avea unde. De exemplu, în grădiniţele cu program prelungit, la grupa pregătitoare sunt două educatoare, iar trecând în învăţământul primar copiii vor studia cu un singur profesor. De asemenea, o grupă de grădiniţă poate funcţiona cu 15 copiii, în timp ce o clasă are 25 de copii. În acest fel reducerile de personal sunt iminente”, afirmă Constantin Huică.

Dar aceste concedieri nu vor lovi numai cadrele didactice, consideră sindicaliştii, ci vor avea efecte şi asupra personalului administrativ din aceste unităţi. „Căminele care au bucătari sau personal administrativ care sunt normaţi pe numărul de mese sau copii se vor reduce. Pe noi ne preocupă soarta cadrelor didactice”, susţine Constantin Huică. Acesta mai spune că prin înfiinţarea acestei clase la şcoală se vor cheltui alţi bani pentru dotarea cu mobilier şi cu materialele necesare pentru buna funcţionare a acestora.

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: