Clasa pregătitoare la simultan şi şcoli cu toaleta în fundu’ curţii

Controalele iniţiate săptămâna trecută de Consiliul Judeţean Gorj, Prefectura judeţului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj şi de Direcţia de Sănătate Publică au scos la iveală probleme grave cu care se confruntă şi în anul 2012 şcolile de pe raza judeţului. Unităţi de învăţământ cu toaleta în fundul curţii, lucrări de modernizare întârziate şi lipsa organizării clasei pregătitoare, unde există pericolul ca micuţii să înveţe în regim simultan se numără printre neregulile întâlnite.

Mădălina Ciolocoi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, care a deţinut în urmă cu câţiva ani şi funcţia de inspector şcolar general adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean, a vorbit despre problemele întâlnite în urma controalelor demarate la şcolile din Gorj. Cele mai grave se referă la lipsa autorizaţiilor sanitare, cu care se confruntă de obicei unităţile din mediul rural. ”În urma acestor controale am constatat că, în general autorităţile publice locale se preocupă pentru sistemul educaţional, atât din punct de vedere material, cât şi din punct de vedere al resursei umane, însă există şi probleme. Există unităţi de învăţământ care şi la ora actuală mai au grupurile sanitare în curte şi este o problemă cu obţinerea autorizaţiei sanitare, există şcoli la care nu avem la aceste grupuri sanitare apă curentă şi atunci autorizaţia nu se poate obţine”, spune Mădălina Ciolocoi. Chiar dacă începerea anului şcolar se apropie, unii primari nu sunt preocupaţi de pregătirea şcolilor. „Sunt şcoli care se află în reabilitare, majoritatea vor fi terminate până la începerea anului şcolar, însă există şi unităţi de învăţământ care au rămas în urmă cu aceste lucrări. Să sperăm că echipele de muncitori vor putea da în funcţiune măcar interiorul localului unei şcoli pentru ca elevii să îşi desfăşoare activităţile curente”, declară vicepreşedintele CJ Gorj. Astfel de situaţii se întâlnesc în comunele Arcani şi Slivileşti. „La Arcani lucrările la şcoală sunt destul de întârziate. La Slivileşti o şcoală este amplasată pe un teren mlăştinos şi permanent apare acel mucegai dăunător. Primarul a propus mai bine să transporte cu microbuzul copii într-o altă locaţie pentru că aceasta este insalubră”, explică Mădălina Ciolocoi.

Învăţământ simultan la clasa pregătitoare

Echipele mixte care au verificat unităţile de învăţământ au identificat probleme şi la nivelul clasei pregătitoare, în sensul că din această toamnă mulţi copii din mediul rural vor fi nevoiţi să înveţe în regim simultan. „Sunt probleme de efective şcolare în ceea ce priveşte clasa pregătitoare. În majoritatea locaţiilor din mediul rural clasa pregătitoare va funcţiona în sistem simultan cu alte clase. Este un lucru destul de rău, în opinia mea, deoarece această clasă pregătitoare ar trebui să fie de sine stătătoare, de care cadrul didactic ar trebui să se ocupe de copii tot timpul”, susţine Mădălina Ciolocoi. Aceasta se declară împotriva introducerii acestei clase la şcoală, care le va face mai mult rău copiilor decât bine.  „Nu cred că ideea clasei pregătitoare a fost prea bună. Asta pentru că sunt comune unde dintr-un sat sunt doi-trei copii pentru clasa pregătitoare, în alt sat tot aşa. La nivelul altor comune sunt copii foarte puţini, cum ar fi la Dăneşti. Problema acestei clase se va discuta şi cu ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care s-a pronunţat pentru întoarcerea clasei pregătitoare în cadrul grădiniţelor deoarece există dificultăţi în transportarea acestor micuţi cu microbuzul, a asigura dotări”, este de părere Mădălina Ciolocoi.

Vizualizări: 192

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: