Clase comasate, profesori supăraţi. Işfan: Nu se pot plăti aiurea orele

Noul an şcolar va începe cu câteva schimbări la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” din Târgu Jiu. Anumite clase vor fi comasate pentru că nu întrunesc numărul minim de elevi. Niciun profesor titular nu va fi afectat, dă asigurări Ion Işfan, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj. În schimb, se vor reduce orele plătite suplimentar. Vestea a stârnit nemulţumiri în rândul dascălilor.

Se reduce numărul claselor de la Colegiul „Ion Mincu” din Târgu Jiu. Şeful învăţământului din Gorj spune că s-a impus comasarea pentru că numărul elevilor este prea mic. Decizia nu a fost agreată de unii dascăli, care au mers miercuri, 5 septembrie, în audienţă la Ion Işfan. „Clasele trebuie să funcţioneze pe lege. Sunt clase de liceu. În lege spune că trebuie să fie minimum 15, maximum 30, media 25. Lucrurile trebuiau făcute din februarie, de directorul şcolii. Nu a făcut. Are într-o clasă 18 elevi, în una 17 şi în alta 19. În condiţiile acestea trebuie să rămână două clase. Nu pot să funcţioneze, încalcă legea. Am vorbit cu oamenii, au fost la mine”, a declarat Ion Işfan, inspectorul general al ISJ Gorj.

Conducerea ISJ Gorj spune că niciun profesor titular nu va rămâne cu normă incompletă. Afectaţi vor fi suplinitorii, al căror contract a expirat la finele lunii august, iar dascălii titulari vor pierde din orele suplimentare. Conform noilor reglementări, profesorii trebuie să încheie contract separat pentru orele lucrate suplimentar. „La fiecare şcoală, Consiliul de Administraţie e obligat să facă încadrarea conform legii. Asta trebuiau să o fi făcut-o până acum. Noi acum verificăm, pentru că începe şcoala. Au mers un an, doi ani cu clasele acestea aiurea. Trebuie să intre pe lege. Sunt vreo 3-4 şcoli unde avem probleme de genul acesta. Nu ştiu cum or funcţiona fără aprobări, cu clase sub efectiv. Dispar din orele de la plata cu ora, nu dispar din normele de bază. Nu se pot plăti aiurea, decât cu contract de muncă, înregistrat în Revisal, în baza deciziei inspectorului general. N-am avut timp în anii anteriori să verific toate lucrurile acestea, acum mi-am făcut timp”, a mai spus Ion Işfan.

 Director: Clasele sunt în efectivul legal

Conducerea liceului spune în schimb că nicio clasă nu va fi comasată. „Deocamdată, nu este nicio problemă, lucrăm la proiectul de încadrare. Clasele sunt în efectivul legal la acest moment. Noi o să avem o şedinţă a Consiliului de Administraţie, vineri, pentru o nouă revizuire a proiectului de încadrare cu personal şi o aprobare. Alte probleme nu sunt. Nu pot să spun dacă se comasează clasele, este o hotărâre a Consiliului de Administraţie. Eu voi prezenta situaţia cu efectivele pe clase. Şi situaţia cu efectivele este în limitele impuse de lege. Nu e nevoie de comasare”, a comentat Leontin Hăinaru, directorul Colegiului Tehnic „Ion Mincu”.

Vizualizări: 2,716

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: