Cod galben de inundații pe Jiu

Hidrologii au emis o atenționare cod galben de inundații pe Jiu, având în vedere precipitaţiile prognozate, cumulate cu cedarea apei din stratul de zăpadă. Codul este valabil de vineri seara până luni noaptea.

În bazinul Jiului, zona de alertă este pe afluenţii aferenţi sectorului din aval de stația hidrometrică Sadu – până în amonte de stația hidrometrică Rovinari (judeţul Gorj), Motru – în bazin superior (judeţele: Gorj şi Mehedinţi), Gilort – în bazin superior (judeţul Gorj).

Fenomenele vizate sunt scurgeri importante de pe versanţi, torenţi și pâraie. Pe râurile mici, se pot forma viituri rapide, care pot avea, ca efect imediat, producerea unor inundaţii cu impact local.

 Autoritățile locale și județene, precum și Inspectoratele locale pentru Situații de Urgență au primit deja atenționarea hidrologică.

Hidrologii au și câteva recomandări. Autoritățile locale să verifice și să îndepărteze depozitele necontrolate de deșeuri de pe maluri și din cursurile de apă. Ele pot bloca secțiunile de scurgere a apelor, provocând inundații cu caracter local. Șanțurile și rigolele să fie curățate pentru a fi asigurate secțiunile de scurgere a apelor. Nu circulați în zonele aflate sub avertizare, în special cele cu poduri de gheață. Evitați pescuitul la copcă și activitățile pe apă înghețată, de orice tip.

Vizualizări: 2,217

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Ultima oră:

Citește și: