Coloana Infinitului, la Casa Poporului. „Este o declaraţie năstruşnică”

Primăria Târgu Jiu refuză să-şi dea acordul pentru ca o copie a Coloanei fără Sfârşit să fie ridicată în Bucureşti. Iniţiativa a fost anunţată de vicepremierul Paul Stănescu, care susţine că este o idee „minunată să aibă Coloana Infinitului în faţa Casei Poporului”. Autorităţilor din oraşul lui Brâncuşi nu le surâde deloc ideea.

„Mi se pare chiar o idee minunată ca la Casa Poporului să avem o Coloană a Infinitului, cred că ar trebui să dispară gardurile, ar trebui să dispară multe lucruri de acolo”, a spus vicepremierul Paul Stănescu. Vestea nu este una nouă pentru municipalitate. O organizaţie non-guvernamentală a venit deja cu propunerea către Primăria Bucureşti, care a solicitat, la rândul său, un punct de vedere autorităţilor din Târgu Jiu.

Viceprimarul Adrian Tudor a explicat că acest lucru este imposibil. „Nu se va întâmpla aşa ceva. Am primit o adresă prin care ni se cerea un punct de vedere. Noi am răspuns ferm. Nu vom fi niciodată de acord ca lucrarea lui Brâncuşi să fie replicată în niciun alt oraş din ţară. Este o operă unică. Nu putem permite, în calitate de proprietari ai acestor sculpturi, ca acestea să fie clonate. În plus, faptul că este unică este un criteriu foarte important luat în calcul atunci când a fost depus dosarul pentru introducerea operei în patrimoniul mondial UNESCO”, a spus viceprimarul.

Sculptorul Rodion Gheorghiţă este cel care a şi realizat proiectul prin care Coloana se doreşte a fi clonată în faţa Casei Poporului. „Am văzut că este un proiect să fie realizată o Coloană înaltă de 52 de metri, din inox. Cine ştie? Poate mâine, se trezeşte cineva să o reproducă din aur, că e mai strălucitor. Nu e posibil aşa ceva! A fost doar o declaraţie năstruşnică, poate mai mult din politeţe a domnului Stănescu. Noi nu vom fi de acord. Au mai fost încercări de acest gen şi în alte vremuri. De exemplu, la Petroşani, s-a dorit tot la fel turnarea unei Coloane, dar autorităţile au renunţat în final pentru că noi nu suntem de acord cu acest lucru”, a încheiat Adrian Tudor.

Artistul Rodion Gheorghiţă are o lucrare şi la Târgu Jiu. Este vorba despre bustul regizorului Sergiu Nicolaescu, o operă care nu a primit avizul favorabil al Ministerului Culturii din cauză că nu ar avea nimic în comun cu regizorul, iar bustul ar trebui dat jos de pe soclu.

Vizualizări: 417

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: