Comerţ cu mânătărci pe marginea drumului naţional

Precipitaţiile căzute în ultima perioadă au însemnat mană cerească pentru unii gorjeni care au făcut bani frumoşi din vânzarea de ciuperci. Cei care se trezesc cu noaptea-n cap şi cutreieră pădurile după bureţi, mânătărci şi alte ciuperci poţi fi văzuţi deja la marginea drumurilor naţionale şi judeţene etalându-şi marfa. Comercianţii pot ajunge să facă câteva şi câteva sute de lei într-o zi din vânzarea ciupercilor. La marginea drumului, un kilogram de mânătărci se vinde cu 20 de lei.

Pe doamnele Dorina Cocolea şi Elena Vlăduţ din satul Bâlta, comuna Runcu, le-am întâlnit ieri pe marginea drumului naţional ce traversează pădurea Arcaniului. Aveau spre vânzare câteva kilograme de mânătărci, culese de prin pădure. Fiecare a cules aproape 10 kilograme după ce a străbătut pădurea în lung şi-n lat. Nu este o muncă uşoară, spun femeile, însă se merită, asta pentru că cei care circulă cu autoturismele pe drumul naţional le-au cumpărat mare parte din marfă. Localnicele spun că au încredere în produsele pe care le vând la marginea drumului, asta pentru că se bazează pe o experienţă de câţiva zeci de ani de cules ciuperci de prin păduri. „E sezonul mânătărcilor acum. Am venit cu fata de dimineaţă. Noi le cunoaştem pe cele bune, de mici copii suntem culegători de ciuperci. Sunt comestibile, foarte bune. Se pot face sărmăluţe, tocăniţă, ciuperci pane. Am vândut marfa, mai avem în jur de 5kg. Maşinile care trec spre Tismana, spre Târgu Jiu, opresc. Oamenii cumpără. Vindem kilogramul cu 20 de lei. Cu banii ne luăm şi noi de mâncare. Sunt pensionară şi un venit în plus nu strică”, a spus Dorina Cocolea.

Cei mai fericiţi au fost cei care au găsit cele mai mari ciuperci, asta pentru că au cântărit mai mult la cântar. „De regulă plecăm în căutare de ciuperci la 6.30. Strângem vreo 3 ore. La stradă stăm mai mult. Au fost persoane care au şi cumpărat 3-4 kilograme. Cea mai mare mânătarcă pe care am găsit-o a avut un kilogram”, a spus Elena Vlăduţ.

Medicii nu recomandă gorjenilor să consume ciupercile pe care le culeg singuri din pădure sau cumpărate de pe marginea drumului. Nu puţini sunt cei care s-au prezentat de urgenţă la spital după ce au consumat ciuperci care s-au dovedit a fi otrăvitoare.

Vizualizări: 1,845

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: