Comisar de la Garda Financiară, condamnat cu suspendare

Comisarii de la Garda Financiară Gorj au scăpat ieftin în dosarul instrumentat de DNA, unde erau acuzaţi de primire de foloase necuvenite. Doi comisari şi patru oameni de afaceri au fost acuzaţi. În final, doar comisarul Ioan Anghel a primit doi ani cu suspendare, ceilalţi amendă administrativă.

Pentru abuz în serviciu în formă calificată au fost judecaţi de la sfârşitul anului trecut doi comisari ai Gărzii Financiare Gorj, Ioan Anghel şi Radu George Stoian, de instigare la abuz în serviciu fiind acuzaţi oamenii de afaceri Alexandru Lupulescu, Constantin Morcoaşe, Ion Nedelcu şi Marius Mâlcu. Acum magistraţii au decis să înceteze procesul penal faţă de aceştia şi au hotărât să le aplice tuturor celor 6 câte o amendă administrativă  de 1000 de lei. În privinţa „gardiştilor”, doar Ioan Anghel a primit o pedeapsă de 2 ani cu suspendare, pentru primire de foloase necuvenite, acesta având un termen de încercare de 4 ani. În plus, de la el va fi confiscată şi suma de 200 de lei.

Judecătorii au ridicat şi sechestrul asigurator care era pus asupra a două autoturisme pe care comisarii le aveau, instanţa obligându-i pe inculpaţi să suporte cheltuieli judiciare de 1600 de lei fiecare, cu excepţia lui Anghel, care are de plătit 2000 de lei. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs. Dosarul a fost deschis după ce, prin interceptări telefonice, anchetatorii au aflat că oficialii Gărzii Financiare mai închideau ochii la controale dacă primeau ceva bani sau câte o sticlă de băutură mai aleasă. La un astfel de control, făcut la firma lui Morcoaşe, „gardiştii” au constatat nereguli pentru care au aplicat o amendă minimă de 1000 de lei.

Din nefericire pentru ei, în 2011, când a avut loc controlul, omul de afaceri Alexandru Lupulescu era ascultat la greu şi, astfel, la urechile celor care îi interceptau legal telefonul a ajuns şi discuţia dintre el şi Morcoaşe, în care îi promitea acestuia sprijin pentru a scăpa de o amendă mai mare. Patronul de la Lexistar i-a spus amicului său că îi poate zice lui Anghel că soţia sa este rudă cu el. «Spune-i lui că nevastă-ta e vară cu mine. Așa să-i spui: „Îi vară cu domnul Săndel”», se arată în rechizitoriul DNA, vorbele aparținându-i lui Alexandru Lupulescu, care mai este judecat într-un dosar de evaziune fiscală, cel în care, de fapt, îi era interceptat şi telefonul. Cu intervenţii a venit la celălalt comisar al Gărzii Financiare şi Ion Nedelcu, cunoscut sub numele de Onaş, după cum se mai menţionează în documentele DNA.

Vizualizări: 573

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: