Comisia PNL Gorj a făcut primele propuneri pentru salvarea CEO

Patru foşti directori din minerit şi energie au făcut parte din comisia de specialişti a PNL Gorj, care să facă o strategie pentru salvarea Complexului Energetic Oltenia. Documentul de cinci pagini a fost dat ieri publicităţii, după ce a fost trimis premierului Cioloş. Printre soluţiile găsite de specialiştii Huidu, Bercea, Trotea şi Teodorescu se numără mixul energetic, dar şi realizarea unui pachet pentru export, de o mie MWh, la care să contribuie producători termo, hidro şi nuclear, astfel încât preţul să fie competitiv. Liberalii spun că ar fi nevoie de construirea  de grupuri energetice noi, dar şi de modernizarea celor existente. De asemenea, comisia face referire la reluarea proiectului GETICA CCS, pentru captarea, transportul şi stocarea CO2, care ar fi redus cu 85%  emisiile.

Comisia PNL cere şi o legislaţie prin care energia consumată în activitatea de exploatare şi produsă în propriile termocentrale să fie exceptată de la plata taxelor de cogenerare, certificatelor verzi, a componentei de injecţie şi de extracţie în/din reţea.  Limitarea sumelor plătite de CEO către Apele Române, pentru apa de răcire a turbo-agregatelor, la diferenţa dintre cantitatea de apă captată şi cea deversată, este o altă propunere.

Specialiştii creditaţi de PNL solicită şi elaborarea unui act normativ care să permită exproprierea pe cauză de utilitate publică, de către CEO, în numele Statului Român, pentru suprafeţele de teren necesare desfăşurării activităţii de exploatare a cărbunelui în condiţii de siguranţă şi eficienţă economică.

Listarea la bursă  a companiei prin IPO, în vederea atragerii de surse noi pentru investiţii, şi menţinerea serviciilor de sistem, la nivelul prevăzut în Hotărârea de Guvern nr.138/2013,  sunt alte propuneri ale comisiei, care vrea şi externalizarea termocentralei Brăila.

Comisia propune evaluarea şi vânzarea unor active care nu fac obiectul principal de activitate al CEO şi care produc costuri (Baza Săcelu, Hotel Miami din Tg-Jiu, Hotel Mina din Rânca), dar şi renunţarea la sediile închiriate de CEO, unde funcţionează parte din aparatul administrativ, având în vedere că CEO are în proprietate imobile pe care nu le foloseşte. (A.A.)

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: