Complexurile energetice fac demersurile impuse de noua companie

CE Turceni, CE Rovinari şi Societatea Naţională a Lignitului (SNLO) Oltenia şi-au pregătit documentaţia pe care va trebui să o înainteze directorului Electra o dată cu înfiinţarea celor două companii energetice. Aşadar, potrivit directorului general al CE Turceni, Octavian Graure, au fost depuse programele de investiţii, bugetul pe 2010, bilanţul estimativ pe 2010, programele de reparaţii şi modernizări aşteptându-se acum realizarea structurii organizatorice. La fel vor face şi celelalte unităţi componente din compania Electra. Directorul Electra este Constantin Bălăşoiu.

Prima companie naţională, denumită "Electra", va avea în structură complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova cu sucursalele sale, Nuclearelectrica, sucursalele Hidroelectrica din Râmnicu Vâlcea, Sibiu şi Târgu Jiu, filiala Hidroserv din cadrul Hidroelectrica şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, directorul general fiind Constantin Bălăşoiu, directorul Complexului Energetic Craiova. Actualul director general al Hidroelectrica, Mihai David, va conduce "Hidroenergetica", a doua companie naţională din sectorul energetic compusă din Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Bucureşti din cadrul Termoelectrica şi va avea în structură sucursala Paroşeni şi Termoserv Paroşeni din Termoelectrica, filialele Hidroelectrica din Bistriţa, Buzău, Cluj, Curtea de Argeş, Haţeg, Porţile de Fier, Oradea, Sebeş şi Slatina, precum şi părţi din Compania Naţională a Huilei, care se divizează. Guvernul a avizat, în şedinţa de vineri, înfiinţarea celor două companii naţionale în sectorul energiei.

Ministrul spune că finalitatea acestui demers este acela de a valorifica resursele energetice de bază, asigurarea securităţii şi independenţei energetice, dar şi asigurarea resurselor financiare pentru investiţiile de care este nevoie, în ceea ce înseamnă capacităţile de producţie, "multe dintre ele învechite", dar şi din punct de vedere al tranzacţiei de energie.

"Finalmente, odată cu înfiinţarea celor două companii, ceea ce se va comercializa pe piaţa liberă este energia. Nu va mai fi energie hidro, energie, termo şi energie nucleară, ci un mixt de energie, iar managementul celor două companii îşi vor face propria politică în condiţii de competiţie pe piaţă. Am avut în vedere ca şi costul unitar actualizat să fie similar pentru cele două companii, pentru ca premisa competiţiei să fie una egală. Intenţionăm să creăm prin parteneriatele publice private pe care Guvernul le va iniţia, fie că vorbim de a doua centrală nucleară, fie că vorbim de unităţile 3 şi 4, care în acest moment sunt în execuţie, fie că vorbim de a doua hidrocentrală pe Dunăre, fie că vorbim de Tarniţa, care este în licitaţie în momentul de faţă. Toate aceste investiţii noi se vor face în parteneriat public privat, astfel încât cota celor două companii să scadă şi să apară alături de competiţia între cele două companii şi competiţia între producătorii privaţi", a adăugat Videanu.

Capacităţile adiţionale preliminate indicate în actul normativ pentru cele două companii sunt de circa 500 MW pe bază de gaz, aproximativ 30 MW pe bază de resurse regenerabile (biomasă, eoliană şi micro-hidrocentrale) şi circa 1.100 MW centrale cu acumulare pompare.

CE Turceni nu are datorii

Directorul CE Turceni, Octavian Graur, a declarat că, acum că au fost înfiinţate cele două companii, unităţile componente îşi depun documentaţia şi încheie protocoale. Cele două companii naţionale energetice vor fi obligate să preia toate obligaţiile societăţilor preluate, inclusiv creditele interne şi externe garantate de stat, şi să instituie ipoteci pe bunurile unităţilor prin care să garanteze rambursarea împrumuturilor. Companiile vor fi obligate să încheie câte un protocol şi cu Eximbank, pentru creditele cu garanţia statului emise de instituţia bancară în favoarea societăţilor preluate. Vor fi preluate obligaţiile fiscale principale şi accesorii datorate şi neachitate, decurgând din credite interne şi externe garantate de stat sau contractate direct de stat şi subîmprumutate societăţilor reorganizate, cele două companii naţionale fiind obligate să încheie în acest sens acte juridice cu Ministerul Finanţelor şi/sau cu instituţiile de credit finanţatoare.

Graure a declarat că CE Turceni nu are datorii, astfel că noua companie nu va avea ce să preia, la această categorie. „Complexul Turceni nu are datorii. Datorii au SNLO, şi Craiova cred. Noi nu avem“, a spus Graure. Cât despre creditul pe care intenţionau să-l facă la BERD, Graur a spus că vor fi nevoiţi să sisteze aceste demersuri. „Acum companiile vor împărţii banii. Se va decide, CE Turceni are nevoie de 150 de milioane de euro (aceasta era valoarea creditului), CE Rovinari de atât şi ei ne vor da banii. Nu vom mai face nimic pe societate“, a adăugat Graure.  

Cele două companii vor fi obligate să instituie garanţii asupra oricăror bunuri mobile sau imobile, până la acoperirea sumelor datorate ministerului rezultate din credite interne sau externe garantate de stat, inclusiv pentru creditele cu garanţia statului emisă de Eximbank. Între cele două companii, relaţiile comerciale vor fi derulate numai pe baze contractuale, iar Ministerul Economiei va avea obligaţia de a verifica lunar respectarea decontărilor. Companiile vor fi obligate să respecte întocmai deciziile operatorului de sistem din cadrul Transelectrica, emise în scopul asigurării echilibrului balanţei producţie-consum şi funcţionării în condiţii de siguranţă a sistemului energetic naţional.

Companiile vor putea beneficia de alocaţii de la bugetul de stat pentru cheltuieli de capital aferente obiectivelor de investiţii, proprietate publică a statului, prin bugetul Ministerului Economiei, în completarea surselor proprii, a creditelor bancare şi a alocaţiilor din fondurile special constituite pentru dezvoltarea sistemului energetic naţional.

Vizualizări: 109

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: