Complexurile energetice revin în portofoliul Ministerului Economiei

Complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova au revenit în subordinea Ministerului Economiei, după ce Camera Deputaţilor a respins luni, 22 decembrie 2008, ordonanţa de urgenţă prin care acestea fuseseră trecute la AVAS, în vederea privatizării. Severus Militaru, deputat al Partidului Democrat Liberal pe Colegiul 4 Gorj, ne-a declarat că măsura de respingere a ordonanţei 101/2006 a fost luată chiar în prima şedinţă ordinară a Camerei Deputaţilor. Ordonanţa 101 se referea a trecerea Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie de la Ministerul Economiei la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. Militaru spune că ordonanţa de guvern a fost blocată la Camera Deputaţilor timp de mai multe luni, după ce primise aviz negativ de la comisiile de specialitate. „Era de aşteptat ca plenul să respingă această ordonanţă, tocmai de aceea liberalii au refuzat luni în şir să o pună în discuţie. Acum, după ce noul parlament a intrat în pâine, Partidul Democrat Liberal a avut ocazia să se achite de prima promisiune electorală, aceea de revenire a complexurilor energetice în portofoliul Ministerului Economiei“, a spus deputatul Severus Militaru.

Camera Deputaţilor a decis luni că OPSPI va trece din nou în subordinea Ministerului Economiei. Scoaterea acestuia de sub tutela ministerului Economiei s-a făcut printr-o Ordonanta de Urgenţă emisă în decembrie 2006 la insistenţele PNL şi în ciuda opoziţiei ministrului Justiţiei de la acea vreme Monica Macovei şi a democraţilor.

Controversata Ordonanţă a fost publicată în Monitorul Oficial fără semnătura miniştrilor democraţi, iar Oficiul pentru Privatizare a ajuns astfel la AVAS, sub conducerea liberalului Teodor Atanasiu. Măsura ce a provocat dispută între aliaţii de la acea vreme s-a finalizat prin renunţarea de către PD la postul de la Ministerul Economiei.

Oficiul pentru Privatizare avea in structură mari societăţi din sectorul energetic precum complexele energetice Turceni, Rovinari, Craiova, societăţile de distribuţie a energiei electrice, cei doi mari distribuitori de gaze naturale, precum şi companii transportatoare de petrol şi produse petroliere. La acestea se adaugă companii din industria de apărare şi mai multe institute de cercetare. Astfel, Ministerul Economiei va avea iar in structura toate societăţile din sectorul energetic. Deputatul Militaru spune că parlamentarii PD-L şi PSD au votat pentru respingerea ordonanţei 101, iar cei ai PNL şi UDMR pentru adoptarea acesteia.

Vizualizări: 75

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: