Comuna Căpreni îmbracă straie de sărbătoare

Locuitorii din Căpreni şi din comunele de pe Valea Amaradiei vor îmbrăca straie de sărbătoare în week-end, de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Autorităţile locale din Căpreni organizează şi anul acesta Festivalul Folcloric pentru Copii şi Tineret ”Sofia Drăghici”, dar şi bâlciul anual la care sunt aşteptaţi sute de participanţi. Primarul din Căpreni a alocat 15.000 de lei pentru organizarea festivalului. Cu această ocazie, Ansamblul Profesionist ”Doina Gorjului” va oferi un recital pe cinste gorjenilor de pe Valea Amaradiei.

Nume mari din folclorul românesc vor fi prezente duminică în comuna Căpreni. Autorităţile locale organizează de Sf. Petru şi Pavel” cea de-a V-a ediţie a Festivalului Folcloric pentru Copii şi Tineret ”Sofia Drăghici”. Duminică, 28 iunie, începând cu orele 9.00, concurenţii sunt aşteptaţi la Şcoala Generală din Căpreni pentru preselecţie. De la ora 11.00 începe festivalul-concurs care va dura până la orele 16.00. Ca şi în anii trecuţi, participanţii se vor prezenta în concurs cu repertoriu specific zonei, interpreţi şi grupuri la următoarele secţiuni: solişti vocali, solişti instrumentişti şi formaţii de dansuri populare. Concurenţii pot avea vârste cuprinse între 7 şi 35 de ani.

Primarul localităţii, Emil Cătănoiu, a spus că juriul va fi format dintr-un reprezentant al primăriei Căpreni, un reprezentant al Şcolii Populare de Artă, doi reprezentanţi a două primării de pe Valea Amaradiei şi unul din urmaşii Sofiei Drăghici. „Este o bucurie pentru noi organizarea celei de-a V-a ediţii a festivalului ”Sofia Drăghici”. Acest festival îşi propune să contribuie la promovarea valorilor folclorului muzical coregrafic autentic din zona de sud-est a Gorjului, în rândul copiilor şi tinerilor, pentru a asigura continuitatea tradiţiilor populare la nivelul judeţului. Palmaresul festivalului va fi stabilit de un juriu de specialitate, pe baza următoarelor criterii de apreciere: autenticitatea repertoriului şi a costumului, valoarea interpretativă şi prezenţa scenică”, a spus primarul din Căpreni, Emil Cătănoiu.

Cum este şi firesc, concurenţii de pe podium vor primi premii în bani. Astfel, pentru secţiunile ”solişti vocali” şi ”solişti instrumentişti”, premiul I este de 250 lei, premiul II 200 de lei, premiul III 150 lei. Pentru secţiunea ”dansuri populare” premiul I are o valoare de 350 lei, premiul II 300 lei şi premiul III 250 lei. De asemenea, pentru fiecare secţiune se acordă trei premii speciale în valoare de 50 de lei fiecare şi fiecare concurent va primi câte o diplomă de participare.

Recital extraordinar Doina Gorjului

Seara zilei de duminică va aduce gorjenilor de pe Valea Amaradiei un recital extraordinar susţinut de cunoscuţii interpreţi de la Doina Gorjului. Astfel, pe scena amenajată la şcoala din Căpreni vor urca Maria Loga, Olguţa Berbec, Victoriţa Lăcătuşu, Claudia Torop, Valentin Sanfira, Georgiana Bârsac, Ion Ghiţulescu şi mulţi alţii. ”Este o bucurie pe care le-o facem cetăţenilor din comună şi din comunele învecinate care de ani de zile participă la bâlciul din Căpreni. Scena va fi acoperită pentru a proteja copiii şi de ploaie, şi de soare. Am invitat toţi primarii din localităţile de pe Valea Amaradiei şi autorităţile judeţene. Bâlciul este o tradiţie de peste 50 de ani, avem tiribombe pentru copii, comercianţi, cum este la un bâlci. Festivalul poartă numele cunoscutei interprete de muzică populară Sofia Drăghici, care s-a născut în comuna noastră”, a spus primarul din Căpreni.

Vizualizări: 170

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: