Comuna din Gorj în care străzile au nume de daci

Străzile dintr-o localitate din Gorj și-au schimbat complet denumirile. Autoritățile locale au luat inițiativa de a le da un nume dacic. Burebista sau Zamolxe, acestea sunt doar câteva dintre numele atribuite străzilor din Polovragi. Unii s-au obișnuit, alții nu. Pentru unii dintre localnici este destul de greu să citească ce scrie pe tăblițe, cât despre cine sunt personajele, unii știu, alții nu.  

Localitatea Polovragi este un loc încărcat de istorie si legende, iar primăria a vrut să readucă în prim plan istoria demult apusă. Această inițiativă a venit tocmai pentru a atrage cât mai mulți turiști, mai ales că Polovragi este locul unde a trăit Zamolxe, conform legendelor.

Oamenii sunt încântați, însă puțini sunt cei care știu cine sunt Cotiso, Scorillon, Burebista sau Zamolxe. Lucrurile se complică și când vine vorba să citească denumirea.

”Sunt puse pe acolo. Noi dacă nu ne ducem să ne uităm ce scrie. Aici e strada Carelor, pe dungă. Nu ne ține de cald treaba asta (...) Hai să vedem ce denumirea i-a dat, nici eu nu știu. Au schimbat la plăcuțe. Drum, vad că este drum”, au spus câțiva localnici.

Întrebați cine a fost Burebista sau dacă le spune ceva acest nume, oamenii au ridicat din numeri.  ”Ce să-mi spună? Nimic. Asta e ceva nou”, a spus un localnic.

Primarul din Polovragi spune că vrut să readucă legendele la viață. Pe viitor, toate tăblițele vor fi înlocuite cu unele din lemn, chiar cu steagul dacilor, lucru inedit în Gorj.

”Am zis să trebuie să reîntregim și să ținem cont de rădăcinile noastre de daci. Ne-a venit ideea denumirii străzilor după regii și preoții daci. Am vrut ca și turiștii să-i descopere. Au fost schimbate denumirile în urmă cu doi an. Fiecare nume de stradă va fi inserat pe steagul dacic. Avem o colaborare cu mai mulți sculptori din lemn”, a spus primarul Gheorghe Epure.

Comuna Polovragi este una dintre cele mai vizitate de turiști, mai ales în perioada de vară, atunci când peștera și mănăstirea din localitate sunt cele mai atractive puncte turistice.

Vizualizări: 2,236

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: