Comunele cu puţini salariaţi, avantajate la repartizarea bugetului

Repartizarea sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale a avantajat localităţile cu mulţi şomeri. După ce au primit comunicările de la Finanţe, primarii au ajuns la concluzia că cele mai mari sume au revenit localităţilor din zone fără locuri de muncă. În condiţiile în care per total judeţ suma primită anul acesta a fost la jumătate, au existat şi primării care n-au primit nici 10% din banii repartizaţi anul trecut.

Sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale destinate oraşelor din judeţul Gorj au fost împărţite astfel: Târgu Jiu - 422 mii de lei; Motru - 79 mii de lei; Bumbeşti Jiu - 137 mii de lei; Novaci - 352 mii de lei; Rovinari - 44 mii de lei; Târgu Cărbuneşti - 128 mii de lei; Ţicleni - 46 mii de lei; Tismana - 703 mii de lei; Turceni - 75 mii de lei.

În ceea ce priveşte comunele, cele mai mari sume au revenit: Primăriei Băleşti - 800 mii de lei; Primăriei Ţânţăreni - 606 mii de lei; Primăriei Plopşoru - 594 mii de lei; Primăriei Bâlteni - 568 mii de lei; Primăriei Crasna - 553 mii de lei şi Primăriei Scoarţa - 522 mii de lei. La polul opus se află primăriile care au primit sub 50 mii de lei: Primăria Dragoteşti - 31 mii de lei; Primăria Urdari - 43 mii de lei; Primăria Câlnic - 45 mii de lei; Primăria Stoina - 46 mii de lei; Primăria Cătunele - 47 mii de lei şi Primăria Fărcăşeşti - 48 mii de lei.

REPARTIZAREA BUGETULUI AICI

În condiţiile în care bugetul judeţului Gorj s-a redus la jumătate, Primăria Samarineşti a primit sub 50% din sumele alocate anul trecut. „Nu suntem la jumătate, suntem la 30% faţă de anul trecut. Sperăm să se revină cât mai repede cu rectificări, întrucât avem proiecte mari în derulare, care necesită cofinanţări, nu le putem susţine şi ar fi păcat. Anul trecut am primit 700 de mii, iar anul acesta 200 de mii de lei. Aceşti bani sunt banii de salarii. Noi am făcut comunicări, am scris şi la Finanţe că avem nevoie de bani pentru cofinanţări”, a declarat Marian Ardeiu, primarul de la Samarineşti.

Primar: Bugetul e după cum merge ţara

Deşi se numără printre comunele cu cei mai puţini bani, edilul de la Urdari speră să-şi realizeze obiectivele cu banii din minerit. „Banii sunt foarte puţini, dar nu putem zice nimic, noi mai avem şi alte venituri la buget din minerit. Sunt alte comune care nu au deloc venituri. Eu cred că s-au dat bani mai puţini primăriilor care au în zonă unităţi miniere. Anul trecut ni s-a dat dublu faţă de anul acesta, dar şi în aceste condiţii vom încerca să asigurăm cofinanţările proiectelor şi continuarea lucrărilor aflate în derulare”, a declarat Mihai Calotă, primarul de la Urdari.

Edilul de la Cătunele crede că bugetul este făcut după cum merge ţara. „Toţi ne uităm să primim bani cât mai mulţi, dar eu mi-aş dori să ni se dea posibilitatea de a aduce noi bani la primării. Noi avem sume mici, dar ne-am compensat, avem un Penny Market şi câteva service-uri pe raza comunei, este şi cariera, ne descurcăm. Am primit sume mult mai mici ca anul trecut, dar dacă mă plâng nu fac nimic. Singura mea speranţă este că se face drumul judeţean şi cred că mă voi descurca. De la Penny Market îmi intră anual 70.000-80.000 de lei, mai sunt şi service-urile care plătesc taxele şi impozitele. Într-adevăr, sumele primite anul acesta sunt foarte mici, dar nu mă supăr pe nimeni pentru că asta e ţara, ţara merge prost, bugetul e prost”, a declarat Florinel Ţuilă, primarul de la Cătunele.

 „Trebuiau bani mai mulţi în an electoral”

Comuna Drăguţeşti a primit 442 de mii de lei. Deşi se numără printre localităţile cu cei mai mulţi bani, edilul local spune că noua formulă de calcul i-a dezavantajat. Asta în condiţiile în care într-un an electoral trebuia alocate sume mult mai mari. „Faţă de alte comune am constatat că stăm ceva mai bine, dar oricum ni s-au alocat doar jumătate din sumele de anul trecut. Luând în considerare faptul că vor mai fi rectificări bugetare, cred că ne vom descurca. Nu ne mulţumesc banii primiţi, fiind an electoral ne trebuiau şi nouă mai mulţi bani ca să mai facem câte ceva prin comună. Noi nu avem venituri care să provină de la unităţi miniere, sunt comune care au venituri foarte mari din minerit, precum Fărcăşeşti, Rovinari şi atunci se descurcă, chiar dacă acum au primit bani mai puţini. Şi pe noi ne dezavantajează noua formulă de calcul, dar sperăm că pe viitor guvernanţii vor repartiza mai mulţi”, a declarat Gheorghe Butan, primarul comunei Drăguţeşti.

Vizualizări: 181

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: