Comunele fără investitori. Ce planuri are Consiliul Judeţean!

Comuna Samarineşti este una dintre cele mai sărace din judeţul Gorj. După ce ani la rând excavatoarele companiilor miniere şi energetice au stat în Samarineşti, acum comuna nu are nici drumuri şi nici perspective economice. În aceeaşi situaţie se mai găsesc comunele vecine Văgiuleşti şi Bolboşi. În aceste comune, bugetul primăriei este alcătuit doar din taxele şi impozitele colectate de la cetăţeni şi sumele venite de la Finanţe. Spre exemplu, bugetul comunei Samarineşti este de 3 miliarde pe an!!

În Samarineşti locuiesc 2000 de oameni, care plătesc anual taxe şi impozite de 1,5 miliarde de lei la primărie! La aceştia se mai adaugă alte două miliarde de lei, sumă venit de la Finanţe, declară primarul Marian Ardeiu. Salarii neplătite, indemnizaţii restante şi facturi în aşteptare la utilităţi. Acestea sunt problemele cu care confruntă această localitate. „Nu avem de unde încasa. Dacă alte comune mai au minerit, petrol sau mai ştiu eu ce, noi nu avem nimic. Mineritul ne-a lăsat şi fără drumuri şi cu multe probleme. Avem mici magazine şi nici un investitor. Nu ştiu dacă mai e vreo comună în situaţia noastră“, a declarat primarul.

Ardeiu este mereu în aşteptarea unui ajutor de la Consiliul Judeţean sau Finanţe. „Am cerut la Guvern 300 de mii de lei. Sper să primim ca să trecem şi anul acesta. Sunt cheltuieli mari la curent, cu iluminatul public“.

Brichete şi peleţi de Smarineşti

Mădălina Ciolocoi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, a declarat că mai sunt două localităţi fără perspective economice: Văgiuleşti şi Bolboşi. Aceasta spune că în aceste comune se va încerca implementarea unui proiect împreună cu CE Oltenia, derulat acum la Rovinari. Este vorba despre cultivarea plantei Miscanthus, care poate fi folosită chiar şi pentru producerea energiei. „Pe haldele de steril, pe terenurile afectate de minerit poate fi cultivată această plantă, ce creşte foarte repede şi din care se pot face brichete, peleţi, tocătură sau baloţ. Aceste plante au rădăcini foarte lungi şi puternice şi fixează şi foarte bine solul“, a declarat Ciolocoi. Aceasta a adăugat că în Rovinari a fost cultivată această plantă a fost cultivată acum patru ani şi că în curând va fi făcută o evaluare a eficienţei reale a acestei culturi. Cultivarea acestei plante costă circa 2500 de euro şi potrivit publicităţii de pe Internet, cultivi o dată „culegi“ 4 ani. 

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: