Concedieri şi mărţişoare

Petrofac pleacă din Ţicleni. Asta înseamnă o mie de concedieri. Complexul Energetic Oltenia este în prag de insolvenţă. Ca să se salveze, anunţă în primă fază două mii de concedieri şi o mie de externalizări. Cel mai mare angajator privat din Gorj, Succes, este deja în insolvenţă, la fel şi alte firme din grupul Succes, care au trimis deja acasă peste 500 de salariaţi şi mai urmează probabil câteva mii. Minprest a anunţat că nu mai prelungeşte contractele pentru 150 de oameni, dar şi aici s-ar putea să urmeze un nou val de şomeri după două luni. UEF Motru a trimis acasă mai mult de jumătate din angajaţi. Alte sute de gorjeni au plecat acasă în primele două luni ale anului, pe concedieri individuale.

Ce fac politicienii în acest timp? Unii împart mărţişoare, alţii se ceartă pe tot felul de motive neinteresante. Ce ar putea să facă? Nimic. Nu pentru că nu ar fi treaba lor, pur şi simplu nu îi duce capul. Nu ştiu ce blestem a căzut pe capul acestui judeţ, dar parcă aproape toate funcţiile de vârf din politică şi administraţie sunt ocupate de neaveniţi. Poate avea prefectul Alin Văcaru o idee pentru acest judeţ, o soluţie cu care să meargă la Bucureşti şi pentru care să se bată? Exclus. Are Gorjul ceva de câştigat din faptul că Ponta e deputat de Târgu Jiu? Ar putea avea, dacă în PSD ar fi şi oameni mai inteligenţi decât Călinoiu şi Cârciumaru, care să ştie ce să ceară de la guvern, pentru evitarea dezastrului. A avut CEO de câştigat din prietenia lui Ciurel cu Ponta? Nimic.

Să zicem însă că se schimbă guvernul, că vin liberalii la guvernare. Va fi mai bine pentru Gorj? Semnalele sunt de descurajare, câtă vreme PNL este dezbinat atât aici, unde lucrurile sunt măcar transparente, dar şi la Bucureşti, unde cei din vechiul PNL doar se prefac că sunt colegi de partid cu cei din vechiul PDL. Dian Popescu are deja o gaşcă cu care vrea să conducă judeţul Gorj, pilonii de bază fiind Iordache, Condescu, Daviţoiu, iar principiul „scopul scuză mijloacele”. Pe Dan Vâlceanu îl vor scoate pe tuşă, dacă nu l-au scos deja. Iar alte partide nu există în Gorj decât pe hârtie.

În concluzie, din zona politică nu avem de la cine să aşteptăm soluţii. De la prefectură, nici nu are sens să ne propunem. De la sine nu se îndreaptă lucrurile, mai ales că Gorjul are o economie dominată de exploatarea resurselor. Sărăcia va pune stăpânire pe judeţ şi faptul că am tolerat atâţia ani prostia este principala cauză.

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: