Concedierile din sănătate, acceptate de şefii din Gorj

Anunţul făcut ieri de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, cu privire la desfiinţarea în acest an a direcţiilor de sănătate publică şi a caselor judeţene de asigurări de sănătate nu a rămas fără reacţii din partea celor care la nivel de judeţ conduc instituţiile respective. Reţinuţi în declaraţii, în lipsa unor decizii scrise, cei în cauză dau de înţeles că instituţiile în fruntea cărora sunt vor dispărea sau vor funcţiona într-o structură mult diminuată faţă de cea actuală, în funcţie şi de cum va fi gândită regionalizarea administrativă a ţării.

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, dr. Marius Boeriu, afirmă că aşteaptă o dispoziţie scrisă în privinţa unei eventuale desfiinţări a instituţiei de către Ministerul Sănătăţii, acesta precizând  că nu îl poate contrazice pe ministrul Eugen Nicolaescu în deciziile ce vor fi luate pe tema respectivă.

Boeriu spune că el, ca funcţionar public, nu se poate opune politicilor publice promovate de Ministerul Sănătăţii, rolul său fiind acela de a le transpune în practică. „Politicile publice le face ministrul sănătăţii şi consilierii săi, iar noi, ca instituţie, funcţionăm în baza cadrului legislativ existent la un moment dat. Aşteptăm să vedem cum va fi legea, să fie ceva scris. Oricum, nu pot eu să-l contrazic pe ministru pentru că ar însemna că locul meu nu ar mai fi aici, iar dacă o anumită decizie nu o pun eu în practică ar fi altcineva care să facă lucrul acesta în locul meu”, a precizat Boeriu, care conduce o structură cu 69 de salariaţi.

Bondoc: Nu se poate face în câteva zile

La rândul său, şeful Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Gorj, Daniel Bondoc, spune că procesul de reformă anunţat marţi de ministrul Sănătăţii va fi derulat odată cu cel de regionalizare. Conform acestuia, o structură a Casei Naţionale de Sănătate va avea un corespondent la nivelul fiecărei regiuni, iar în judeţe vor rămâne reprezentanţe locale, care vor elibera adeverinţe către asiguraţi, activitatea viitoare fiind mult diminuată în comparaţie cu cea actuală. CAS Gorj are în prezent 55 de angajaţi, iar şeful instituţiei afirmă că niciunul dintre aceştia nu ar trebui să îşi facă griji pentru locurile de muncă în perioada următoare, Bondoc fiind de părere că „de la vorbe la fapte” va mai trece o perioadă de timp. „Nu știu ce să vă spun eu, mai bine întrebați-l pe domnul ministru. Nu știu nici cu angajații ce se va întâmpla, tot domnul ministru vă poate spune. Se va face regionalizarea, dar este de durată. Nu se poate face în câteva zile. Este în stadiu de proiect”, a spus Bondoc.

Angajaţii din sănătate, comparaţi cu hingherii

Nicolaescu a precizat, în schimb, că este decis să îşi ducă reformele până la capăt, în speranţa că pacienţilor le va fi mai bine, asta deşi despre şpăgile din spitale ministrul nu suflă o vorbă…” "Am făcut un anunţ pentru pacienţi. Tot ce se va face, se va face numai pentru ei, nu pentru sistemul birocratic. Se schimbă filosofia. Nu vreau să mai finanţez funcţionari publici care să-i omoare pe pacienţi cu birocraţia. Vreau să finanţez programele de sănătate", a spus ministrul Sănătăţii, care a menţionat şi că „ce au făcut cei de la Casă în ultimii ani? Au făcut o nenorocire, şi-au bătut joc de oameni, sunt nişte birocraţi care trebuie să plece acasă. De-aia îi trimit acasă. Ei nu au făcut altceva decât să-şi perpetueze locul lor de muncă, să ia bani pe ce? Hingherind pacientul, omul! Acasă cu ei !'', a spus Nicolăescu.

SUSŢINERE

Mihai Moisescu, președintele Patronatului Medicilor de Familie din Gorj, este de acord cu desființarea Direcției de Sănătate Publică și a Casei Județene de Sănătate. „Este o decizie foarte bună, dacă această descentralizare este reală, dacă aceste instituții vor fi autonome și dacă sistemul va funcționa în parametrii normali. În alte condiții vor apărea complicații mai mari decât cele de acum”.

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: