Concluziile legiştilor în cazul fătului mort la Maternitate

Primele concluzii ale medicilor legişti care au efectuat ieri necropsia fătului mort la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu în cursul nopţii de duminică spre luni par să le dea dreptate părinţilor, care acuză personalul medical că nu a intervenit la timp pentru  a ajuta mama gravidă.

Fetiţa de circa 3,5 kg ar fi putut veni pe lume perfect sănătoasă dacă sarcina ar fi fost monitorizată permanent de personalul medical, mama plângându-se că nimeni nu a ajutat-o atunci când a simţit că i-a venit sorocul. Femeia urma să nască prin cezariană, dar medicii au venit la ea prea târziu, lucrul cel mai groaznic de care se temeau părinţii întâmplându-se.

„Placenta s-a dezlipit prematur de uter, s-a făcut un hematom care a dus la moartea prematură a fătului. Probabil că dacă se putea interveni în timp util cred că putea să trăiască. Nici un spital din ţară nu are însă posibilităţi materiale şi financiare pentru a monitoriza permanent starea unei gravide în asemenea momente. Doar la clinicile private sunt asemenea condiţii, dar acolo şi costurile sunt altele”, e de părere medicul legist Florin Dijmărescu, de la Serviciul de Medicină Legală Gorj. Aici va veni azi tatăl să îşi ridice copila şi să o ducă acasă, Cosmin Oiță Bădoiu refuzând incinerarea bebeluşului născut mort. El spune că nu a putut să accepte o asemenea variantă atunci când i s-a cerut să îşi dea acceptul, familia urmând să o conducă pe ultimul drum pe fetiţa născută moartă. „În spital ne-au omorât-o pentru că noi, ca civili, ca să zic aşa, timp de 9 luni am avut grijă ca totul să fie bine. Am adus-o la spital şi iată că ceea ce mi-au spus mulţi prieteni s-a şi întâmplat. Mulţi mi-au zis să nu venim la Târgu Jiu, să ne ducem în altă parte, dar am crezut că totuşi nu vor fi probleme aşa cum nu au fost nici pe parcursul sarcinii. Acum aştept să văd ce se va întâmpla cu anchetele pe care le-am cerut, dar încep să cred că nu se va face dreptate. Aşa e conceput sistemul, să nu fie nimeni vinovat, să se acopere unii pe alţii, iar noi să fim trataţi cu indiferenţă”, a declarat tatăl fetiţei moarte la naştere în maternitatea din Târgu Jiu, până acum în niciunul din cazurile anterioare înregistrate în anii trecuţi nefiind găsit responsabil vreun angajat al sistemului medical pentru decesului vreunui bebeluş.

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: