Condamnare cu executare pentru un primar din Gorj. Cum poate scăpa!

Primarul comunei Padeș, Gabriel Mihăiță Troacă, a fost condamnat, în primă instanță, la 6 ani de închisoare, pentru evaziune fiscală. Faptele au avut loc în urmă cu 8 ani.

Troacă este acuzat că, în perioada 2009 - 2012, când a fost administrator al unei balastiere, nu a înregistrat în contabilitate toate veniturile obținute din vânzarea de agregate minerale, piatră și nisip. Prejudiciul adus bugetului de stat a fost estimat la circa 2,7 milioane de lei.

„Constată că legea penală mai favorabilă este legea veche (C.pen. din 1968 şi Legea nr. 241/2005, varianta în vigoare la momentul epuizării faptelor – 30.12.2012). (...) condamnă inculpatul Troacă Mihăiţă Gabriel, la o pedeapsă de 6 (şase) ani închisoare”, a hotărât, marți, Tribunalul Gorj.

Judecătorii au mai decis să anuleze suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 1 an închisoare la care primarul Troacă a fost condamnat în anul 2014 pentru că s-a urcat la volan, deși avea permisul suspendat.

„Contopeşte această pedeapsă de 1 (un) an închisoare cu pedeapsa aplicată prin prezenta sentinţă şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 6 (şase) ani închisoare şi pedeapsa complementară de 5 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a, teza a-II-a, lit. b şi c C.pen. din 1968. Deduce din pedeapsa principală durata reţinerii şi a arestului preventiv, începând cu data de 10.09.2014 şi până în data de 19.02.2015”, se mai arată în sentință.

Bun de plată

Primarul a mai fost obligat să achite statului suma de 2.747.703 lei, reprezentând impozit pe profit, TVA de plată şi redevenţă minieră, la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii sumei datorate – respectiv dobânzi, penalităţi şi majorări de întârziere, calculate conform Codului de procedură fiscală începând cu data scadenţei şi până la achitarea integrală a debitului.

„Constată că inculpatul a achitat părţii civile suma de 100.000 lei din prejudiciul produs. (...) instituie măsura asigurătorie a sechestrului asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile, prezente şi viitoare, ale inculpatului Troacă Mihăiţă Gabriel, până la concurenţa sumei de 2.747.703 lei şi a accesoriilor fiscale, calculate conform Codului de procedură fiscală, începând cu data scadenţei şi până la achitarea integrală a debitului. (...) obligă inculpatul la plata sumei de 50.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, sumă în care sunt incluse şi cheltuielile judiciare efectuate la urmărire penală”, se mai arată în minuta de marți a Tribunalului Gorj.

Sentința poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile.

Chiar în ziua condamnării lui Troacă, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, o inițiativă legislativă care modifică Legea de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale, care înlocuiește închisoarea cu amenda în cazul celor care achită prejudiciile.

Deputații au stabilit că, în cazul în care o persoană săvârșește infracțiunea de evaziune fiscală cu un prejudiciu de până la 100.000 de euro, iar pe parcursul cercetării sau al judecății restituie sumele, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 de euro, se aplică pedeapsa cu amenda.

CONTEXT: Primarul Troacă nu și-a încheiat primul mandat din cauza condamnării suferite în urmă cu șase ani. Deși era trimis în judecată, pentru evaziune fiscală, PSD a decis totuși să meargă pe mâna lui Troacă, acesta câștigând alegerile la scor în fața liberalului Antonie Serafim.

Vizualizări: 9,184

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: