Congresul Internaţional de Dacologie, desfăşurat la Târgu Jiu

Oraşul lui Brâncuşi a găzduit în perioada 29 iunie-1iulie al XIII-lea Congresul Internaţional de Dacologie „Pietrele dacilor vorbesc” organizat în colaborare cu Dacia Revival International, Uniunea Generală a Industriaşilor din România, Marele Priorat Român Autonom al Ordinului Suveran al Sf. Ioan de Ierusalim. La acest eveniment au luat parte invitaţi din Australia, Franţa, SUA, Austria şi specialişti din România.

Congresul a avut loc în acest an la Târgu Jiu în contextul comemorării celor 55 de ani de la moartea lui Constantin Brâncuşi. Lucrările congresului s-au desfăşurat la Universitatea „Constantin Brâncuşi”. Napoleon Săvescu, preşedintele Dacia Revival International a susţinut în discursul său că Guvernul României trebuie să îi acorde lui Brâncuşi locul pe care îl merită. ”Dacă oficialităţile române în acei ani neguroşi ai României au considerat că trebuie să piardă o asemenea valoare inestimabilă ca Brâncuşi eu cred că în acest an Ministerul Culturii trebuie să se gândească de două ori şi să îi acorde lui Brâncuşi ceea ce merită, onoarea pe care această ţară trebuie să o ofere acestui genial sculptor. Brâncuşi nu poate să lipsească din istoria acestei ţări, nu poate fi dat la o parte”, susţine Napoleon Săvescu. Cu părere de rău omul de cultură a recunoscut că Brâncuşi este promovat mai mult în străinătate decât în ţara sa natală. „Brâncuşi este în sufletul nostru orice am face. Când un prieten de-am meu mi-a arătat brevetul lui de aviator şi am văzut Pasărea Măiastră a lui Brâncuşi m-am gândit de ce românii nu pot să facă la fel. De ce americanii pot să îi dea o asemenea importanţă unui sculptor din România, iar românii nu îl apreciază- Sunt valori pe care ei nu ştiu să le aprecieze”, mai subliniază Napoleon Săvescu, preşedintele Dacia Revival.

Coloana, inspirată după un monument dacic

Legătura lui Brâncuşi cu dacii poate fi observată chiar prin operele sale, Coloana Infinitului fiind inspirată după un monument funerar dacic. ”Consider că el a fost şi este fiul acestui pământ dacic pe care el l-a iubit cu gândul şi cu fapta. Coloana Infinitului este inspirată după un monument funerar dacic. Ceea ce Brâncuşi şi recunoaşte în momentul în care spune că nu a mai avut bani să termine această coloană să pună şi Pasărea Măiastră, aşa cum aveau dacii, în vârful acesteia”, mai spune Napoleon Săvescu.

Vladimir Brilinschi, directorul executiv al organizaţiei Dacia Revival Int, a anunţat că recent noul ministru al Culturii, Puiu Haşotti, a semnat proiectul de dezvoltare a cetăţilor dacice. „Este un proiect care a început pe vremea ministrului Kelemen Hunor, a continuat parţial cu Mircea Diaconu şi acum a fost semnat în sfârşit proiectul privind restaurarea, modernizarea, conservarea şi mai ales cercetarea în cetăţile dacice. S-a semnat un act prin care sunt alocate acestui sit arheologic de o importanţă deosebită suma de 9 milioane euro. Sperăm ca anul viitor, dacă veţi vizita cetăţile dacice să vedeţi o altă faţă a acestora”, afirmă Vladimir Brilinschi.

„Există şi o anumită conotaţie care leagă evenimentul respectiv de Târgu Jiu, şi anume faptul că se încearcă să se demonstreze această continuitate care se realizează în primul rând în artă prin cel care este întemeietorul sculpturii moderne, Constantin Brâncuşi”, spune Moise Bojincă, rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi”.

PROGRAM

Invitaţii au fost primiţi la Coloana Infinitului, după care s-au deplasat la Hobiţa, unde s-au depus coroane în cimitirul satului. Aceştia au vizitat Muzeul „Jaleşul” de la Arcani, realizat de profesorul Grigore Pupăză. Închiderea lucrărilor susţinute în cadrul acestui congres a avut loc la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu.

Vizualizări: 212

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: