Consilieri locali, invalidați de instanță. Cine nu a primit mandatul

Surprize pentru mai mulți aleși locali care au obținut mandatele la alegerile de luna trecută. Unii dintre ei nu au fost validați de către instanțele de judecată.

O asemenea situație se întâlnește în comuna gorjeană Alimpești. Fosta primăriță Elena Mosor și vocalul consilier Leonida Belgher au rămas să se certe în altă parte și nicidecum în cadrul ședințelor de Consiliul Local. Și asta pentru că Judecătoria Novaci nu le-a validat mandatele.

„Dispune invalidarea mandatului de consilier local pentru Drăgulescu Victor – Partidul Social Democrat; - Mosor Elena – Pro România; - Belgher Artur Leonida – Blocul Unității Naționale. Cu drept de apel în termen de 3 zile de la comunicare”, a decis Judecătoria Novaci, pe 14 octombrie.

Primul mandat invalidat este cel al actualului primar PSD, Victor Drăgulescu, care a fost obligat să renunțe la calitatea de consilier local. Cel mai probabil, Belgher are probleme din cauza condamnării cu suspendare suferite în urmă cu un an. Nu este clar motivul în cazul Mosor.

Un alt consilier local care și-a pierdut mandatul este Dumitru Florian Ungureanu, de la Rovinari. Judecătoria Târgu Jiu i-a respins cererea de validare a mandatului, din motive de integritate. Liberalul are probleme, după ce ANI l-a acuzat de conflict de interese, iar sentința a rămas definitivă. El nu poate ocupa o funcție aleasă în următorii trei ani.

Alți patru consilieri locali au fost invalidați la Novaci, Toți sunt membri PSD. Între ei se numără și Gheorghe Porumbel, directorul Ansamblului Profesionist „Doina Gorjului” din Târgu Jiu.

În schimb, un consilier local din Turceni și-a pierdut mandatul pentru că și-a dat demisia din partidul pe lista căruia a fost ales. „Invalidează (...) ca urmare a faptului că şi-a pierdut calitatea de membru al partidului politic pe lista căruia a fost ales, urmare a demisiei, mandatul domnului Duică Ion”, se arată în încheierea instanței.

Probleme au fost și la Slivilești. Instanța nu a putut valida mandatele de consilier local. „Acordă termen la 20.10.2020. Se solicită cu adresă secretarului general al Primăriei Slivileşti să înainteze, pentru fiecare candidat ales, certificatul doveditor că a fost ales consilier, emis de Biroul Electoral de circumscripţie. Pentru candidaţii aleşi: Negoiță Dumitru, Nebancea Daniel, Olaru Petre, Roibu Iancu Claudiu, Truşcă Nicolae, Iorga Ion Aurelian Bunoiu Mihai şi Zăvoianu Robert Ionuț se vor depune declaraţiile că au renunţat la mandat, conform art.115 din OUG 57/2019”, potrivit deciziei instanței din Motru.

Au mai renunțat la mandate aleși locali din Drăgotești, Drăguțești, Negomir, Runcu, Ionești și Turceni.

Prefectul Pistol urmează să convoace ședințele de constituire a consiliilor locale.

Vizualizări: 6,646

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: