Consilierii din Fărcășești au votat pentru extinderea Carierei Roșia

Consilierii locali din Fărcășești și-au dat ieri avizul pentru extinderea Carierei Roșia, prin exproprierea unor terenuri pentru cauză de utilitate publică.

Procedura exproprierii durează circa doi ani, iar avizul dat ieri de consilierii din Fărcășești este doar un pas, documentația urmând a fi depusă mai departe spre avizare la Consiliul Județean Gorj, iar apoi la Guvern.

În prezent, mai multe utilaje miniere din Bazinul Olteniei sunt blocate ca urmare a faptului că unitățile miniere nu pot face exproprieri din cauza pretențiilor exagerate ale proprietarilor. Unii dintre aceștia, profitând de faptul că exploatările miniere sunt de-a dreptul sufocate, au ajuns să ceară pentru un metru pătrat de teren agricol la Fărcășești mai mult decât în centrul Capitalei. Exproprierea pentru cauză de utilitate publică va permite unităților miniere să oblige proprietarii, prin intermediul hotărârilor judecătorești, să accepte un preț corect. Numai că, pentru a se ajunge la declararea unor terenuri ca fiind de utilitate publică, este nevoie de acordul comunităților locale, ceea ce s-a întâmplat ieri la Fărcășești, unde nouă consilieri au votat pentru și doi s-au abținut. Cosmin Trufelea, directorul EMC Roșia, a explicat însă faptul că mai sunt câțiva pași importanți de făcut până la finalizarea procedurii de expropriere.

Dacă la Fărcășești hotărârea a fost adoptată fără prea mare tam-tam, nu același lucru se poate spune despre Slivilești, unde consiliul local s-a întrunit de trei ori în ultimele săptămâni până când au fost obținute cele două treimi din voturile consilierilor, câte erau necesare pentru o astfel de hotărâre. În final, și consilierii de la Slivilești și-au dat acordul pentru extinderea unei exploatări miniere, în acest caz fiind vorba de Jilț.

Vizualizări: 118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: