Consolidat la patru ani de la surpare

Alunecările de teren din dealul Polata, din anul 2005, au pus în pericol zeci de case din zonă. Proprietarii locuinţelor au stat cu frica în sân patru ani, atât cât au durat lucrările de consolidare. Lucrările s-au ridicat la 20 miliarde de lei vechi.

Dacă iniţial surpările au afectat o suprafaţă de 2 hectare, din cauza precipitaţilor alunecările s-au extins pe aproximativ 4 hectare de teren cultivat cu viţă de vie şi fâneţe.  Prima etapă, cea de stopare a alunecărilor a început după un an, în 2006, primăria Târgu-Jiu alocând aproximativ 4 miliarde de lei vechi pentru construirea unui zid. Lucrările de consolidare au fost acordate unei firme din Bucureşti, cu finanţare de la Comisia Naţională de Investiţii.

Le-au crăpat casele          

Lucrările au fost finalizate, însă proprietarii terenurilor surpate nu le pot exploata aproximativ 2 ani cât timp acestea se află în garanţie. „Practic necesitarea investiţiei s-a făcut simţită la sfârşitul anului 2005, începutul anului 2006, când s-a manifestat pregnant fenomenul de alunecare de teren, pe aproximativ 4 hectare, zona de influenţă ajungând la limita gospodăriilor cetăţenilor, cu tendinţă de extindere către case şi cu posibile urmări asupra întregii localităţi. La data respectivă noi am demarat urgent expertiza tehnică şi studiul geologic. Ulterior am elaborat proiectul cu studiul de fezabilitate şi documentaţia tehnico-o economică în două etape. În prima etapă am demarat lucrări finanţate de la bugetul local stric necesare pentru stoparea fenomenului şi stabilizarea masei de alunecare, iar apoi am făcut demersuri pentru obţinerea de fonduri de la Compania Naţională de Investiţii pentru derularea celei mai mari părţi a lucrării. Lucrările au fost integral finalizate iar zona este acum stabilă şi nu mai avem probleme“, a declarat Raul Chiriac, şeful Serviciului de Investiţii din cadrul Primăriei.

Proprietarii terenurilor respective sunt mulţumiţi de lucrările făcute de firma din Bucureşti. Ei speră acum să nu reapară alunecările de teren şi vor aştepta să treacă cei doi ani pentru a-şi exploata din nou terenul. „Dacă nu s-ar fi făcut lucrările fugea casa, deja a crăpat un  pic. Era aici o groapă când s-a surpat, de băgam două case. Nu mai avem acum nici vie nici nimic. Primii nu au prea lucrat, dar firma asta de la Bucureşti a lucrat ca la carte. După ce vor trece doi ani vom pune tot fâneţe că tot aşa a fost“, a spus un localnic.

Vizualizări: 109

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: