Constantin Pălivan împacă medicina cu gastronomia

Constantin Pălivan este medic în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu din 1976 şi director medical din 2006. Chiar dacă în ultimii ani Constantin Pălivan s-a ocupat mai mult de partea administrativă a spitalului, acesta şi-a început activitatea ca medic anestezist după ce şi-a pierdut tatăl, din cauză că, pe vremea aceea, la spitalul din Târgu Jiu nu se găsea un astfel de medic. Tată a două fete, care de altfel i-au şi călcat pe urme, Pălivan mărturiseşte că cea mai mare pasiune a sa din ultimul timp este gastronomia, ba chiar se laudă cu zeci de cărţi de bucate şi reţete care mai de care mai inedite.

Directorul medical al Spitalului Judeţean Gorj a ajuns să practice medicină după ce a văzut cum propriul tată se stinge pentru că la vremea respectivă nu existau medici anestezişti la Târgu Jiu. Deşi toţi profesorii din generală şi liceu îl îndemnau spre o carieră în critica literară, acesta a decis să se facă medic anestezist în memoria tatălui. „În 1972 mi-am pierdut tatăl pentru că la Târgu Jiu nu era niciun medic anestezist, în memoria lui am făcut acest pas şi nu regret nicio clipă, deşi am fost mult mai atras de literatură. Nu regret pentru că până la ora actuală am peste 10.000 de anestezii generale şi am tratat zeci de mii de oameni care astăzi trăiesc şi datorită mie”, a mărturisit Constantin Pălivan.

Pălivan spune despre specialitatea sa că este graniţa dintre viaţă şi moarte şi de aceea un bun anestezist trebuie să ştie câte puţin din toate specializările. „Atunci când ai neşansa să pierzi o viaţă este ca şi cum o parte din tine moare cu acel om şi îţi pui tot felul de întrebări. Cu toate astea trebuie să fim conştienţi că numai Dumnezeu îţi dă şi îţi ia viaţa. În ultimul timp am practicat din ce în ce mai rar pentru că am şi o vârstă şi pentru că postul ăsta m-a acaparat complet”, a precizat Pălivan.

Preferă bucătăria autraliană

Tată a două fete şi în acelaşi timp bunic, directorul medical al Spitalului Judeţean spune că abia dacă mai are timp să mai citească câte o carte sau să mai urmărească câte o emisiune. Asta deşi una dintre fete este departe de casă şi soţia este pensionară. „Sunt mândru de fetele mele, una este chimistă aici la spital, iar cealaltă este anestezistă, şefă de secţie la Spitalul Judeţean din Brăila. Acolo s-a stabilit în urma căsătoriei. Amândouă mi-au dăruit câte un nepot. Consider că le-am dat o educaţie corespunzătoare, nici prea mult, dar nici să ducă lipsă”, a mărturisit medicul.

Cu o experienţă de viaţă nu tocmai uşoară în spate, Constantin Pălivan îşi aduce aminte şi acum anii de studenţie când se împărţea între facultate şi familie, fiind însurat şi având chiar şi fata cea mare. „Am reuşit să fac o facultate de medicină, deşi în perioada studenţiei eram însurat deja şi aveam şi prima fată. Nu a fost uşor dar a meritat”, a adăugat Constantin Pălivan.

Majoritatea timpului liber şi-l petrece în... bucătărie, alături de soţie. Îi place nespus să gătească. „Am zeci de cărţi de bucate, tot ce a apărut în acest domeniu, ba chiar ale unui celebru gastronom australian. De cele mai multe ori fac reţete de ale lui, numai că la noi e mai greu să procuri materia primă având în vedere că vorbim de două regiuni complet diferite”, a mărturisit Constantin Pălivan.

Vizualizări: 228

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: