Constructorul în insolvenţă, investiţie „ruină” din bani europeni

Primăria Municipiului Târgu Jiu riscă să piardă o finanţare de aproape 350.000 de lei după ce firma care trebuia să reabiliteze sediul Centrului Naţional de Informare şi Promovare Artistică ”Constantin Brâncuşi” a intrat în insolvenţă. Firma Ignifug Prest SRL a câştigat licitaţia de reabilitare a sediului în februarie anul acesta, iar câteva luni mai târziu, în iulie, a intrat în insolvenţă, lăsând aproape jumătate de lucrări neefectuate. Reprezentanţii primăriei au spus ieri că nu există nici un pericol să piardă finanţarea şi că cel târziu până la 15 septembrie vor găsi un nou constructor.

Centrul Naţional de Informare şi Promovare Artistică ”Constantin Brâncuşi” trebuia să fie gata pe 16 iulie 2015, însă în realitate lucrările de reabilitate sunt finalizate, per total, în proporţie de 50%. Firma care a câştigat licitaţia şi care s-a obligat prin contract să finalizeze investiţia a intrat în urmă cu aproape o lună în insolvenţă şi a lăsat baltă lucrarea. ”Am primit solicitare din partea constructorului privind rezilierea contractului, în spatele solicitării motivarea de insolvenţă cu datoriile pe care le are, lucru ce a făcut să reziliem acest contract. Ţinând cont că întreaga investiţie este finanţată pe Programul Operaţional Regional, termenul de finalizare este sfârşitul anului 2015, deja s-a trecut în paralel cu partea de reziliere a contractului la procedurile care sunt impuse privind finanţarea din fonduri europene. În acest sens s-a analizat contractul şi s-au urmărit din contract clauzele de penalităţi şi garanţie de bună execuţie care se vor reţine constructorului”, a spus Marius Ionescu, directorul tehnic al primăriei Târgu Jiu.

Reabilitat la jumătate

Potrivit conducerii primăriei, există anumite lucrări de care constructorul nici nu s-a atins, iar altele au fost realizate în proporţie de 100%. ”Din punct de vedere al procedurii, s-a întrunit comisia privind recepţia stadiului actual atât fizic, cât şi valoric, pentru a putea şti exact ce rest de executat există pentru a putea ca în continuare să aplicăm procedura de cerere de ofertă pentru a avea un nou constructor. Fundaţia, structura, şarpanta, zidărie, compartimentare, tratament antiseptic toate sunt finalizate în proporţie de 100%. În schimb la instalaţiile sanitare, instalaţii termice, electrice şi sistematizarea exterioară nu s-a realizat nimic”, a spus Marius Ionescu.

Întrebat cum a fost posibil ca primăria să atribuie o astfel de investiţie unei firme cu grave probleme economice, Ionescu a spus că din documentele depuse în vederea participării la licitaţie nu a reieşit că firma avea probleme.

Cât priveşte riscul de a pierde o finanţare europeană, Ionescu a precizat că până în decembrie este suficient timp ca un alt constructor să termine lucrările. ”În condiţia în care nu se finalizează, putem continua pe banii primăriei şi să ne îndreptăm împotriva constructorului conform contractului şi clauzelor pentru recuperarea cheltuielilor privind finalizarea lucrărilor, dar nu sunt cantităţi care nu pot fi realizate în trei, patru luni de acum încolo. Noi până în data de 15 septembrie putem să avem deja un constructor”, a spus Marius Ionescu, directorul tehnic al primăriei Târgu Jiu.

INVESTIŢIE

Centrul Naţional de Informare şi Promovare Artistică ”Constantin Brâncuşi” ar fi trebuit să fie reabilitat cu circa 350.000 de lei, bani atraşi prin Programul Operaţional Regional de la Uniunea Europeană. Data de 10 februarie 2015 a fost data limită de depunere a ofertelor, nu mai puţin de opt societăţi au depunând oferte pentru a participa la acest obiectiv de investiţii privind executarea. Din cele trei societăţi a câştigat la preţul de 310.000 lei SC Ignifug PREST SRL care a lucrat până acum câteva luni, când a reziliat contractul pentru că a intrat în insolvenţă.  

Vizualizări: 187

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: