Consum record de apă la sate: o tonă pe zi de persoană!

Seceta din această vară a făcut ca în majoritatea comunelor din Gorj să se înregistreze un consum record la apă potabilă. În timp ce primarii spun că se confruntă cu pierderi de sute de milioane de lei vechi, localnicii încearcă să-şi umple fântânile cu apă din reţeaua publică. Aşa se face că zeci de familii compuse din doi membri au ajuns să consume fiecare câte 1000 de litri de apă/zi. Asta în condiţiile în care gorjenii care locuiesc la blocuri consumă cel mult 5 mc de apă/lună.

Consumul de apă potabilă a atins recordul, în această vară, în mai multe comune din Gorj. De frică să nu rămână fără apă, oamenii încearcă să-şi umple fântânile secate. În mai multe localităţi din judeţ, familii compuse din câte doi membri au ajuns să consume fiecare din reţeaua publică 1000 de litri de apă/zi.

Alimentarea cu apă, pe post de sistem de irigaţii

Primarul comunei Bengeşti-Ciocadia spune că lunar înregistrează pierderi de circa 80 de milioane de lei vechi. „Din septembrie vom monta apometre pentru că în momentul de faţă înregistrăm un consum foarte mare de apă. Pe lângă faptul că îşi udă grădinile, foarte mulţi oameni îşi strâng rezerve de apă în bidoane şi rezervoare, iar unii dintre localnici încearcă să-şi umple fântânile secate. Nu-i posibil ca o familie să consume 1 mc de apă/zi, adică 1000 de litri. Chiar şi 10 duşuri dacă ar face fiecare pe zi şi ar spăla zeci de kilograme de rufe tot nu s-ar ajunge la acest consum. Mulţi nu vor să înţeleagă că avem un sistem de alimentare cu apă potabilă şi nicidecum un sistem de irigaţii. Am avut şedinţe cu oamenii, le-am explicat că apa trebuie chibzuită, mai ales pe timpul secetei. Lunar, înregistrăm pierderi de 80 de milioane de lei vechi”, a declarat Victor Geogia, primarul comunei Bengeşti-Ciocadia.

Edilul local se aşteaptă la un consum mult mai mare de apă dat fiind faptul că oamenii au început să facă ţuică. „Cred că vom înregistra un consum mult mare de apă pentru că oamenii au început să facă ţuica la cazan şi majoritatea au uitat de Gilort. Toţi iau apă din  reţeaua publică”, a mai precizat Victor Geogia.

Şi la Turcineşti, oamenii încearcă să-şi oprească rezerve de apă în fântâni, în ciuda faptului că întreaga cantitate se pierde, neputându-se înmagazina. „De teamă că se opreşte apa, oamenii caută să-şi oprească rezerve. Am înţeles că unii dintre localnicii încearcă să-şi umple fântânile cu apă. Unii dintre ei sunt oameni cu pregătire, însă atunci când aud că se vor confrunta cu o criză a apei ajung să nu mai judece lucid. În două zile am consumat peste 500 de tone de apă”, a declarat Vasile Gogălniceanu, primarul de la Turcineşti.       

Apă la program în zilele caniculare

Din cauza consumului mare, primarii din mai multe localităţi au fost nevoiţi să restricţioneze distribuţia apei potabile. La Baia de Fier, în mai multe sate se sistează furnizarea apei potabile în prima parte a zilei pentru a putea ajunge în zonele sensibile. „Sunt anumite puncte unde oprim apa între orele 8.00-16.00 pentru a putea ajunge în diferite zone din localitate. Când este secetă, la circa 100 de gospodării apa nu ajunge”, a declarat Dumitru Turbăceanu, primarul de la Baia de Fier.

La Băleşti, furnizarea apei potabile se întrerupe câteva ore pe zi. „În perioadele de secetă rămânem fără apă şi sunt forţat să fac o întrerupere de câteva ore. Seara între 17.00-20.00, întrerupem furnizarea apei potabile pentru a nu intra în avarie şi a nu se arde pompele. Pentru a nu mai avea probleme cu apa potabilă, anul viitor vom face două foraje: unul pentru Rasova şi altul pentru satele Băleşti, Ceauru şi Tămăşeşti”, a declarat Aristică Paicu, primarul comunei Băleşti.

Edilul local de la Leleşti intenţionează să facă investiţii pentru a nu mai avea probleme în perioade de secetă. „Am avut câteva zile în care am dat apă la program pentru că gospodăriile de la capăt de reţea rămâneau fără apă. Am avut şi noi probleme prin comună pentru că unii dintre localnici închideau vanele. Pentru a nu ne mai confrunta cu lipsa apei intenţionăm să mergem mai sus, cu trei kilometri, cu reţeaua de apă”, a declarat Marian Rotaru, primarul de la Leleşti.

La Samarineşti, în această vară, s-a apelat la pompierii din minerit ca să se aducă apă pentru animale. „A crescut foarte mult consumul de apă în această perioadă. O familie consumă peste 500 de litri/apă/zi. Oamenii au animale şi îşi udă grădinile. De vreo două ori am apelat la pompierii din minerit pentru a duce în satul Boca apă de uz industrial”, spune primarul Marian Ardeiu.  

Preţul apei nu încurcă planurile oamenilor

Oamenii nu par a fi deranjaţi de faptul că plătesc bani în plus pentru a-şi uda grădinile şi a-şi adăpa animalele. Asta pentru că în unele localităţi costul unui mc de apă este foarte mic. „Noi avem cel mai mic preţ la apă din tot judeţul. Oamenii plătesc 1 leu/mc. Am cerut doar cât ne trebuie pentru a acoperi cheltuielile cu energia electrică şi salariile angajaţilor care se ocupă de reţeaua de apă”, a declarat primarul de la Leleşti. Tot un preţ nesemnificativ plătesc şi gorjenii de la Glogova. „Pe zi consumăm cam 350 de tone de apă, iar un mc este 1,3 lei. Lunar, cheltuim 10.000 de lei cu energia electrică şi salariile. Mai durează mult până când oamenii vor înţelege că apa trebuie economisită”, spune Gheorghe Alpredi, primarul de la Glogova. La Băleşti, oamenii plătesc 2,25 de lei/mc de apă. „Avem 1200 de gospodării branşate la apă, iar lunar încasăm 24.180 de lei. În medie, un abonat plăteşte 20,5 lei/lună, preţul unui mc de apă fiind de 2,25 de lei”, a declarat Aristică Paicu.

Vizualizări: 216

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: