Contabilii cer destituirea lui Ion Ișfan. Vezi argumentele lor!

Un număr de 12 contabili de la școlile din județ au semnat un memoriu pe care l-au trimis la președintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta și ministrul Educației Remus Pricopie, prin care solicită destituirea inspectorului general Ion Ișfan, dar și a altor angajați ai Inspectoratului Șoclar Județean (ISJ) Gorj. Scandalul a fost provocat de decizia inspectorului Ișfan de a tăia sporurile contabililor şefi interpretând, în ianuarie, după bunul plac, spun contabilii, o ordonanță de urgență dată în iulie 2013. Semnatarii memoriului mai spun că sunt și excepții de la aplicarea acestei legi, liceele Tudor Vladimirescu și Spiru Haret.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj a trimis pe 9 ianuarie 2014 o adresă către toate școlile, prin care li se aduce la cunoştinţă intrarea în vigoare a OUG nr. 77/2013, privind reducerea cheltuielilor în instituţiile publice, pe baza căreia instituția a cerut şcolilor să reducă numărul de posturi de conducere, în sensul în care contabilii şefi şi secretarii şefi să devină contabili şi secretari.  Asta i-a envervat la maxim pe cei 200 de contabili și secretari şefi din școli. După declarația dată de Ion Ișfan în Pandurul, contabilii au decis să ceară demiterea sa din funcție. „Dacă nu aplică legea, sesizăm organele abilitate să-i verifice, să vadă ce dracu fac ăștia, parcă-s nebuni. Nu-s normali? Ce dracu, fiecare face ce vrea? Să vedem noi care sunt mai șmecheri și nu respectă legea? Păi ei au interese personale sau ce fac? Din câte știu eu, 50 sau 60 sunt în situația asta. Nu își permite un director să lase toată școala fără salarii! Credeți că mie îmi e ușor să le spun la oameni că pierd la salarii, dar asta e, se reorganizează”, este declaraţia dată de Ion Işfan, care i-a înfuriat pe cei din sistemul de învăţământ.

Controale și excepții

Drept urmare, semnatarii memoriului cer un control de fond pe linie financiar-contabilă la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Gorj cât şi la Centrele Financiare din învăţământ din județ. Ei cer demiterea lui Ion Ișfan, precum și concedierea a trei persoane din Inspectorat. Ermina Frunzaru, referent ISJ Gorj, responsabil cu avizarea statelor de funcţii  si statelor de salarii, Luminița Ivan, contabil- şef al ISJ Gorj și Carmen Lambru, consilier juridic. Contabilii mai spun că: „Domnul Isfan Ion a dat aprobare pentru menținerea sporului de conducere pentru contabil- șef și secretar -șef (aferente drepturilor salariale pentru luna ianuarie 2014) la anumite unități școlare: Colegiul Național Spiru Haret și Colegiul Național Tudor Vladimirescu”.

Cei 200 de contabili nu resping total ordonanța de urgență:  “Personalul angajat în aceste funcţii, contabil-şef şi secretar-şef sunt de acord cu respectarea OUG nr.77/ 2013, art.3 şi art.4 privind reorganizarea structurală a serviciilor din unităţile de învăţământ, dar în baza emiterii unei decizii a ISJ Gorj sau a conducerilor unităţilor şcolare, fiind totodată de acord cu diminuarea sporurilor de conducere specifice funcţiilor prin modificarea contractelor individuale de muncă”.

Acum, ISJ Gorj nu aprobă statele de plată existând posibilitatea întârzierii salariilor pentru toţi angajaţii din învăţământ. Contabilii mai spun în memorial trimis la București că Ișfan a mai tăiat și alte sporuri. „Blocarea statelor, fără o motivare legală o considerăm abuz în serviciu, în formă continuă și agravantă, deoarece aceeași metodă de șantaj s-a produs si la extincția sporului pentru condiții vătămătoare, extincție totală și unilaterală a angajaților, la presiuni și amenințări verbale cu desfacerea contractelor individuale de muncă. Precizăm că nici în acest caz nu s-au emis decizii de anulare a sporului de condiții vătămătoare la contractele individuale de muncă. Ca practică și mod de lucru al ISJ Gorj, relevăm că și în cazul anulării sporului de condiții vătămătoare  nu s-a primit niciun răspuns oficial din partea ISJ Gorj către petiționari”.

FRAUDĂ

În statele de plată aferente lunii ianuarie 2014 directorii de unități școlare au impus nerespectarea Legii 356/2013 anexele 4 si 5 în sensul nerespectarii degrevarii de doar 4 ore  și restul de ore intrând ca  obligație de catedră. Au impus ca orele obligație de catedră sa le fie plătite tot ca ore suplimentare. Acest fapt reprezinta practic o fraudă, existând o diferenta salariala semnificativă, se mai arată în memoriu.

ANGAJĂRI DUBIOASE

Autorii memoriului vorbesc şi despre zeci de angajări în sistemul de învăţământ, fără respectarea legii. Aceştia arată şi şcolile unde s-au produs acestea şi susţin că dosarele de concurs, în loc să fie arhivate, au fost distruse, pentru a nu rămâne urma ilegalităţilor.

Vizualizări: 190

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: