Continuă tradiția bunicilor și străbunicilor la patiseria Printemps din Târgu Jiu!

Există locuri în Târgu Jiu care păstrează amintiri de zeci de ani iar unul dintre acestea este patiseria R2 Printemps, redeschisă recent. Este vorba de afacerea de familie a unor târgujieni care s-au decis să continue o tradiție de familie, în același loc în care a funcționat cofetăria Printemps, furnizor al Casei Regale.

Patiseria R2 Printemps se află chiar în centrul Târgu Jiului, pe Calea Eroilor, în spatele Teatrului Elvira Godeanu. Puțini târgujieni cunosc însă faptul că în același loc a funcționat în anii `40 cofetăria Printemps, furnizor al Casei Regale a României în acea perioadă interbelică, după cum consemnează Ion Țârlea, realizatorul paginii www.targujiuodinioara.ro, care prezintă imagini și povești interesante ale unor locuri încărcare de istorie, din municipiul Târgu Jiu.

„Odinioară... Târgu-Jiu, mijlocul anilor `40, cofetăria Printemps, furnizor al Casei Regale. Aflată pe Calea Eroilor, astăzi clădirea din imagine o localizăm ca fiind primul imobil din spatele teatrului Elvira Godeanu, situată peste stradă de Hotel Gorj. Mulțumiri pentru fotografie doamnelor Gabriela Radoi și Mihaela Jinca al căror bunic, Marin Dumitrescu, a fost fondatorul cofetăriei Printemps”, este explicația oferită cititorilor pentru o fotografie a cofetăriei din perioada interbelică, atunci când s-a și construit casa familiei Dumitrescu, lângă care s-a construit ulterior „Sala de spectacole 23 August”, actuala clădire în care funcționează teatrul Elvira Godeanu.

Instantaneul dezvăluie o imagine a cofetăriei Printemps, având-o în prim-plan pe Elena Dumitrescu, soția meșterului cofetar Dumitrescu, care se ocupa cu aprovizionarea și cu vânzarea produselor de cofetărie, mai explică Ion Țârlea în prezentarea acestei imagini, acolo unde este prezentată și povestea maestrului cofetar Dumitrescu dar și modul în care a ajuns cofetăria din Târgu Jiu furnizor al Casei Regale: „Marin Dumitrescu s-a născut în Craiova în 1899 și după terminarea cursurilor școlii primare, de la o vârstă fragedă, a făcut ucenicie la un renumit meșter cofetar la “Casa Andreescu”. După primul Război Mondial a venit în Târgu Jiu unde s-a stabilit și a lucrat la cofetăria Patipol, situată pe strada Victoriei. În 1941 soții Marin și Elena Dumitrescu au ridicat o casă pe strada Calea Eroilor având drept constructor și antreprenor pe cunoscutul meșter italian Vigi Pitini.

La parterul acestei locuințe se afla cofetăria, atelierul și câteva încăperi pentru depozitarea materiei prime iar la nivelul unu era amenajată locuința familiei. Iscusința meșterului cofetar, modul de servire desăvârșit, rafinamentul, varietatea și calitatea produselor sale au făcut ca afacerea să fie una profitabiliă și cofetăria Printemps să fie unul din punctele de reper ale orașului.

Cu multă pasiune, trecând limitele unei simple afaceri, Marin Dumitrescu a participat la expoziții organizate la Brașov și București unde produsele sale au făcut o deosebită impresie. Ca o recunoaștere a valorii măiestrei sale, Marin Dumitrescu a obținut importantul titlu de furnizor al Casei Regale către care în câteva rânduri s-au livrat de aici delicioasele torturi cu ciocolată ale renumitului meșter cofetar.

Din păcate, în 1948 mica afacere a fost închisă de autoritățile comuniste și Marin Dumitrescu a lucrat până la pensionare în Trustul de Alimentație Publică Locală, fiind angajat la cofetăria de pe strada Tudor Vladimirescu, cunoscută ca și cofetăria lui Ion Sulea”.

Spațiul în care a funcționat cofetăria Printemps a fost ulterior închiriat de urmașii familiei Dumitrescu pentru alte activități, acolo funcționând chiar și o tipografie.

De câțiva ani însă, nepoții și strănepoții familiei care făcuse din Printemps un punct de reper al orașului Târgu Jiu, au decis să redeschidă acolo o patiserie cu profil asemănător. La început aceștia s-au axat pe covrigi și produse de patiserie, iar din acest an, după ce afacerea a fost modernizată complet, cu fonduri europene, s-au diversificat produsele oferite cu câteva sortimente de cofetărie. Aici se găsesc acum și biscuiți de casă cu dulceață, cornuri și croissante, cornulețe și cozonaci iar oferta de produse de cofetărie se va diversifica în viitor.

Cu numeroase produse de patiserie și cofetărie, patiseria Printemps își continuă activitatea în aceeași locație a vechii cofetării din perioada interbelică. Tradiția este dusă mai departe urmașii renumitului meșter cofetar Dumitrescu, nepoatele acestuia Gabriela Rădoi și Mihaela Jincă și de strănepotul Dragoș Rădoi.

FOTO (Țîrlea Ion – www.targujiuodinioara.ro)

Galerie foto



Vizualizări: 8,073

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: