Contracte scandaloase între SNLO şi Best

Două contracte dintre Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi Best Recuperare Creanţe au ieşit acum la iveală, directorul general Daniel Burlan spunând că nu ştie nimic despre documentele respective. Documentele au fost făcute publice de Dorina Jianu, fostă şefă în cadrul SNLO, care, astfel, a dorit să se disculpe de acuzaţiile cum că ar fi semnat astfel de hârtii în prima zi de lucru, interesant fiind că nimeni nu ştie, de fapt, cine şi-a pus iscălitura în dreptul unor sume cu multe zerouri în coadă.
 Contractele vizează recuperarea unor datorii de peste 13 milioane şi, respectiv, aproape 11 milioane lei de la termocentrala din Timişoara şi Regia de Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin. Documentele au fost făcute publice de fostul director financiar contabil Dorina Jianu, acuzată iniţial de Burlan că ar fi semnat astfel de documente în defavoarea SNLO. Jianu susţine, la rândul său, că altcineva a semnat pentru ea hârtiile respective. "Nu sunt eu cea care am semnat acolo. Se pot face expertize grafologice, se poate vedea că nu am eu treabă cu acele hârtii. Pe hârtii e trecută doamna Stana Micu Pâinişoară, dar nu e nici semnătura dumneai pentru că e semnat de cineva pentru dânsa, iar semnătura respectivă este a lui Constantin Şega. Întrebaţi-l pe dumnealui despre acele semnături. Despre mine spune domnul Burlan degeaba că le-am semnat pentru că o pot dovedi că nu e adevărat", spune fosta directoare financiar contabilă din SNLO, succesoare a Stanei Micu Pâinişoară în funcţia respectivă. Aceasta a fost schimbată din funcţie imediat cum a venit Daniel Burlan în fruntea societăţii. Jianu spune că nu va mai lucra în cadrul SNLO, mai ales că a fost detaşată la Rovinari, la BATS-ul la care şi-a făcut veacul şi fostul lider democrat Ionel Manţog atunci când fostul director general Eugen Davidoiu a încercat să se descotorosească de el. "Am destule oportunităţi în mediul privat şi nu se pune problema ca eu să lucrez pe la Rovinari sau pe unde aş fi detaşată", spune Dorina Jianu, care a contestat, în schimb, în instanţă modalitatea sa de îndepărtare din funcţia de conducere. Ea a lucrat anterior în preajma liderului liberal Dan Ilie Morega, cel care a şi promovat-o în postul de conducere atunci când el era membru în adunarea generală a acţionarilor de la SNLO.

 Burlan cere expertiză

 Actualul director general al SNLO spune că va cere expertize grafologice pentru a lămuri lucrurile în legătură cu aceste contracte, mai ales că părţi din documente pot fi suspectate de a fi fost falsificate. Burlan a menţionat, de altfel, mai de mult despre faptul că a aflat de la şefii termocentralelor vizate de acele contracte despre existenţa celor două documente, la SNLO acestea neexistând. Directorul general s-a declarat uimit că jurnaliştii au intrat în posesia lor înaintea sa, acesta menţionând că a discutat cu Constantin Şega despre posibilitatea ca el să fi semnat contractele, Şega negând orice implicare. "Despre aceste două contracte pe care doamna Jianu susţine că nu le-a semnat, vă pot spune că am vorbit cu cel acuzat că ar fi semnat aceste contracte şi dumnealui nu-şi recunoaşte semnătura. În privinţa datelor de înregistrare a contractelor la Best Recuperare şi la SNLO există nişte necorelări, în sensul că undeva scrie că este înregistrat în 15 octombrie la recuperator şi pe 15 decembrie la SNLO. Pe 15 decembrie doamna Jianu era director, nu doamna Pâinişoară. În plus, ambele au aceaşi număr de înregistrare la recuperator cu un alt contract de la Braşov. Mi se pare că sunt cumva forţate lucrurile în aceste contracte şi pot fi lămurite numai pe cale legală. Vom cere expertiză, dar poate şi cei de la Best au disponibilitatea să ne lămurească şi pe noi cum stau lucrurile cu aceste contracte pentru că în ultima vreme nu au mai răspuns la apelurile noastre", spune Burlan.

 Istoria contractelor

 Societatea Naţională a Lignitului Oltenia a încheiat în toamna anului trecut mai multe astfel de contracte cu Best Recuperare Creanţe, contracte pe care Daniel Burlan le-a catalogat de la început ca fiind păguboase pentru SNLO, dar mai ales pentru termocentralele care cumpără lignit. Contractele scoase pe piaţă acum de Dorina Jianu vizează datorii ale Colterm SA Timişoara de 13,3 milioane lei pe care, culmea, termocentrala din inima Banatului le-a plătit deja direct la SNLO. Best Recuperare Creanţe a încheiat contractul prin Ioan Daniel Ionaş, asociat, care, primăvara aceasta, a mai făcut o şmecherie. Administratorul de la Best, Răzvan Mircea Crivei, îşi pune ştampila şi semnătura pe un alt contract prin care firma îi cedează datoriile unei alte societăţi, Recover Best Solution, unde asociat unic şi administrator este nimeni altul decât Ioan Daniel Ionaş! Preţul cesiunii pentru cele 13 milioane de lei e de doar 25.000 de lei, ceea ce, trebuie să recunoaştem e chiar o nimica toată pe lângă comisioanele enorme pe care Best-ul le-a practicat până acum.
 Contractul cu Colterm a fost înregistrat la Registrul de certificare a actelor la cabinetul avocatului Benone Voicu din Bucureşti, avocatul Best, cu numărul 79 din 15 octombrie 2008. Cu acelaşi număr, în acelaşi registru, figurează şi contractul de 10,6 milioane lei cu RAAN Drobeta Turnu Severin, dar şi un contract cu CET Braşov. Interesant este că avocatul menţionează în fiecare contract, identic, faptul că "prezentul contract de cesiune de creanţă a fost redactat şi dactilografiat azi 05.12.2008 în trei exemplare originale". La SNLO contractele au fost înregistrate pe 15 decembrie, iar Daniel Burlan spune că la sediul societăţii nu se regăsesc astfel de documente, deşi, teoretic, un exemplar din fiecare contract ar trebui să existe la Societatea Lignitului.


Vizualizări: 217

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: